Black Sea Oil& Gas a terminat miercuri noapte lucrările la conducta de 1,5 km de traversare subterană a plajei de la Vadu, aceasta fiind prima lucrare de acest gen din România, a anunțat la videoonferința Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus, Mark Beacom, CEO-ul BSOG.
Potrivit șefului BSOG, operațiunea a fost realizată ondhore de către un antreprenor român de foraj, Cala, și a fost recepționată primită în larg de mai multe de nave românești deținute de Grup Servicii Petroliere (GSP), inclusiv BigfootF1 și Olivia.
Beacom susține că această operațiune, precum și toate lucrările care au fost efectuate în timpul stării de urgență la șantierul naval Agigea, baza Midia și șantierul de construcție din Vadu, demonstrează în mod clar că și în contextul pandemiei Covid-19, cu regimuri stricte, aceste operațiuni pot continua cu succes chiar și atunci când economiile țărilor din timpul pandemiei sunt în cădere liberă.
CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.FORUM Havrileț: Am elaborat un proiect de modificare a legii offshore, care va fi trimis Parlamentului imediat după alegeri“Este clar că nu pandemia Covid-19 este un obstacol în calea investițiilor din din Marea Neagră, ci reglementarea și legislația”, afirmă Beacom.
Potrivit șefului BSOG, în Marea Neagră ar exista resurse de 140 milioane de metri cubi, care au au nevoie doar de o decizie de investiție pentru a fi exploatate.
BSOG a continuat proiectul său presupunând că actele legislative adoptate în 2018, impozitul suplimentar offshore și OUG 114, vor fi revocate în totalitate.
“În momentul în care am adoptat decizia de investiție, le-am spus acționarilor (BSOG - n.r.) că aceste acte legislative (legea offshore și OUG 114 - n.r.) sunt atât de rele, încât n-au cum să rămână în vigoare. Dacă vor rămâne, probabil că sigurul proiect care se va realiza va fi doar cel al BSOG, reprezentând aproximativ 6% din acest potențial imens”, a declarat Beacom.
În opinia sa, birocrația este cea mai mare problemă cu care se confruntă investitorii în România.
Acesta este motivul pentru care CEO-ul BSOG a atras atenția că România, chiar dacă este în prezent cu mult înaintea celorlalte state concurente, ar putea pierde teren în fața altor țări riverane la Marea Neagră (Bulgaria, Turcia, Georgia), care sunt foarte dornice și proactive să încurajeze exploatarea offshore a gazelor.
Prezent la același eveniment, secretarul de stat Niculae Havrileț a anunțat că Ministerul Economiei și Energiei a elaborat un proiect de modificare a legii offshore menit a debloca investițiile din Marea Neagră, care va fi pus pe masa Parlamentului imediat după alegeri.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, sunt dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Videoconferinta este transmisă în direct pe trei platforme - postul Profit.ro TV, siteul și pe pagina de facebook ale Profit.ro - și este organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.