Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că s-a luat decizia ca producătorii de energie electrică deținuți de statul român, cei mai mari fiind Hidroelectrica și Nuclearelectrica, să fie obligați să-și vândă cel puțin 40% din producție în afara pieței spot pe termen scurt, adică a platormelor PZU, intraday și echilibrare de la OPCOM, pentru ca marii consumatorii industriali de energie precum Alro Slatina, care au nevoie de cantități mari pe termen lung, să se poată aproviziona.
"Alături de colegii din Guvern, la sfârșitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la contractele bursiere și extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligația ca minim 40% din producție să o vândă în afara piețelor PZU, ID și echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a prețului pe termen lung. Nu lăsăm pe nimeni în urmă", a declarat ministrul.
Nu este limpede cât de eficientă va fi această obligație. Datele pentru Hidroelectrica nu sunt disponibile public, însă 86% din totalul volumelor de energie vândute de Nuclearelectrica în primele 9 luni ale anului trecut au fost efectuate pe bază de contracte bilaterale, doar 13,7% din vânzări fiind făcute pe piețele spot PZU și intraday.
Pe 27 decembrie 2021, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.
"Nu este energie în piață. Cei care au avut informații, traderii, au cumpărat din timp în avans, pe 2-3 ani de zile. Alro are contracte de aprovizionare cu energie doar până în ianuarie. Traderii nu acceptă să vândă decât pe PZU, de pe o zi pe alta, și doar cu banii înainte, trebuie să le bagi în cont 7 milioane în avans. Iar cantitățile sunt absolut insuficiente pentru un consumator precum Alro. Patronul a făcut eforturi mari, s-a discutat chiar să aducem energie din Rusia, însă transportul ar fi prea scump", spunea pe 21 decembrie, pentru Profit.ro, liderul Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro, Constantin Popescu.
"Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Astăzi am avut o întâlnire cu liderii Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Prelucrarea Aluminiului și Sindicatului Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producția", a mai spus Virgil Popescu.
CITEȘTE ȘI HARTĂ Primăria București vrea să prelungească 10 mari bulevarde până în șoseaua de centură. Care sunt ”drumurile radiale”Guvernul a adoptat pe 30 decembrie 2021 o masivă ordonanță de urgență pentru modificarea Legii energiei, de 70 de pagini, menită să transpună "corect și complet" în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și Regulamentele europene în materie și care prevede, printre altele, eliminarea obligației producătorilor de energie electrică de a își vinde întreaga energie disponibilă pe piața centralizată unică.
Potrivit notei de fundamentare, OUG dispune "eliminarea obligațiilor producătorilor de a vinde întreaga energie disponibilă și acordarea dreptului operatorilor de producere, a operatorilor de stocare a energiei și a operatorilor de furnizare de a intra și a ieși pe piața de energie pe baza evaluării efectuate cu privire la viabilitatea economică și financiară a activității". "Modificările aduse prin prezentul act normativ vor determina o restructurare a pieței de energie și o deschidere totală a acesteia, prin eliminarea pieței centralizate de energie și acordarea posibilității încheierii de contracte bilaterale de energie pe piețele organizate sau pe piețele extrabursiere. (…) Impactul este favorabil, prin eliminarea unor restricții care afectau liberalizarea pieței de energie și dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice", se arată în notă.