Ministerul Energiei intenționează să revoce patru membri din consiliul de administrație al Romgaz, una din cele mai profitabile companii ale statului, și să numească în locul acestora alți patru membri, însă doar cu mandate provizorii. Ministerul, care își poate impune deciziile în AGA calitate de acționar majoritar, a cerut completarea ordinii de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 25 aprilie, potrivit convocatorului transmis marți Bursei de Valori București.
Urmează să fie revocați din consiliul de administrație: Dumitru Chisăliță, Aristotel Marius Jude, Răzvan Florin Stoicescu și Aurora Negruț, scrie News.ro.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi este alegerea a patru administratori provizorii în locul celor demiși, aceștia fiind Bogdan-Nicolae Stan (actualul președinte al ANAF), Alexandru Chirilă, Gabriel Gheorghe Gheorghe și Virgil Metea, directorul general al Romgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Energiei vrea să stabilească durata mandatului membrilor provizorii ai consiliului de administrație la patru luni.
Un alt punct prevede aprobarea formei contractului de mandat ce va fi încheiat cu membrii provizorii ai consiliului de administrație al societății, dar și stabilirea remunerației membrilor provizorii ai consiliului de administrație.
Profitul net al Romgaz a scăzut cu 14,2% în 2016, până la 1,02 miliarde lei (circa 227 milioane euro), pe fondul diminuării cifrei de afaceri cu 15,8%, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
CITEȘTE ȘI FOTO Rețeaua de sănătate Regina Maria a inaugurat un laborator medical, prezentat drept cel mai modern din sistemul autohton, investiție de 3,5 milioane euroCompania a realizat în 2016 investiții de 497,7 milioane lei (10 milioane euro), nivel la jumătate față de cel atins în 2015, de 938 milioane lei.
Producția de gaze a companiei a scăzut anul trecut cu 24,1%, la 4,22 miliarde metri cubi, de la 5,56 miliarde mc în 2015.
Romgaz are circa 6.200 de angajați și, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.
Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%.
Compania are în prezent o valoare de piață de 11,85 miliarde lei (2,6 miliarde euro).