Mai multe state membre UE, printre care se numără și România, încearcă să dilueze o lege pe care o are în vedere blocul comunitar pentru a reduce emisiile de metan în sectorul de petrol și gaze, arată documentele consultate de Reuters.
Metanul este a doua cea mai importantă cauză pentru schimbările climatice, după dioxidul de carbon, iar o reducere rapidă a emisiilor de metan este crucială pentru ca lumea să evite modificările climatice severe, scrie Agerpres.
Comisia Europeană a propus anul trecut un pachet legislativ care ar obliga companiile de petrol și gaze din Europa să identifice și să repare infrastructurile care permit scurgerile de metan. Verificările ar urma să fie obligatorii la fiecare trei luni, și ar urma să înceapă la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.
Însă statele UE, care negociază actul legislativ, vor să amâne efectuarea primelor verificări până la 12 luni după intrarea în vigoare, iar ulterior să impună intervale de timp diferite, în unele cazuri mai rare, pentru efectuarea verificărilor la diferitele tipuri de infrastructuri, potrivit celei mai recente variante de compromis consultată de Reuters.
De exemplu, stațiile de comprimare și terminalele pentru gaze naturale lichefiate ar urma să fie verificate o dată la șase luni, stațiile valvă la fiecare 12 luni și conductele de transport o dată la doi ani.
De asemenea, statele membre vor să excludă puțurile de mare adâncime de la obligația de verificare a scurgerilor de metan la puțurile inactive de petrol și gaze și, de asemenea, să modifice cerința unor inspecții săptămânale la coșurile de gaze cu faclă, pentru ca aceste inspecții să fie efectuate o dată pe lună.
Acest document de lucru reflectă negocierile care se poartă între cele 27 de state membre și nu precizează care sunt statele care sunt în favoarea modificărilor. Cu toate acestea, documentele UE care oferă detalii cu privire la pozițiile de negociere ale diferitelor țări arată că Ungaria și România au cerut reguli mai puțin stricte.
O sursă românească a declarat pentru Reuters că autoritățile de la București lucrează la o serie de măsuri „în linie cu ambițiile noastre climatice, care sunt fezabile din punct de vedere tehnic, și asigură un calendar de implementare realist”.
Cu toate acestea, un diplomat european de rang înalt a spus că modificările nu ar trebui să dilueze ambițiile legii și în același timp să răspundă îngrijorărilor exprimate de unele țări cu privire la costurile și fezabilitatea regulilor.
Țările UE și-au propus să cadă de acord, până la data de 19 decembrie, asupra poziției lor cu privire la legea referitoare la emisiile de metan, înainte de negocierile care vor avea loc anul viitor cu Parlamentul European privind forma finală a legii.
Împreună cu SUA, UE se află în fruntea Global Methane Pledge prin care 150 de țări speră să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030