Isărescu, preocupat de creșterea prețurilor la energie pe bursă: O bună parte din creșterile de prețuri provine de la electricitate

Isărescu, preocupat de creșterea prețurilor la energie pe bursă: O bună parte din creșterile de prețuri provine de la electricitate
scris 4 aug 2017

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creșterea prețurilor la energie pe bursă, după ce prețul energiei electrice tranzacționate pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a crescut joi de două-trei ori, în condițiile în care evoluția prețurilor administrate a devenit cea mai mare incertitudine.

Energia electrică pe bursă a crescut joi de aproape trei ori față de 3 august 2016. Prețul energiei cu livrare vineri, 4 august, ajunge la 570 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

"Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflația din iulie, o bună parte din creșterile de prețuri în indicele prețului de consum provine de la electricitate. Și ne preocupă. Și sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o țară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluția prețurilor administrate, pe care nu reușim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declarație ușor malițioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluția prețurilor administrate în acest context, la electricitate”, a declarat vineri Isărescu, citat de news.ro.

Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei CITEȘTE ȘI Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei

El spune că, din câte știe, organele abilitate cu administrarea acestor prețuri vor face, în perioada următoare, comunicările necesare, ceea ce va ajuta și Banca Centrală în prognoza de inflație.

”Mai mult nu putem să facem (...) Deocamdată, evoluția prețurilor în România este controlată. Inflația este una dintre cele mai mici din Europa. Tot atât de adevărat este că această perioadă de inflație negativă este pe terminate", a mai spus oficialul.

Ministerul Energiei a anunțat joi seara că a transmis Consiliului Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

”Ca urmare a situației pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde prețurile au atins un nivel ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri. Astfel, în acest context, ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut o serie de întâlniri și discuții cu conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situației și să propună eventuale metode de intervenție în piață”, arată ministerul, într-un comunicat.

Oficialii subliniază că, potrivit legii, Ministerul Energiei poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autoritățile responsabile de monitorizarea pieței fac sesizări și propuneri în acest sens.

Totodată, Ministerul Energiei anunță că va începe o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obișnuit.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
energie