Iranul își crește și mai mult capacitățile nucleare

Iranul își crește și mai mult capacitățile nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Iranul continuă să-și dezvolte capacitățile nucleare, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Nucleară (AIEA), la o săptămână după ce consiliul guvernatorilor agenției a adoptat o rezoluție prin care critică lipsa de cooperare cu Teheranul, potrivit AFP.

AIEA a informat joi țările membre că Teheranul i-a comunicat că a instalat mai multe cascade la facilitățile de îmbogățire a uraniului de la Natanz și Fordow, potrivit unui comunicat transmis agenției franceze de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV a fixat planul; transformarea OMV Petrom în lider în tranziția energetică în Sud-Estul Europei CITEȘTE ȘI OMV a fixat planul; transformarea OMV Petrom în lider în tranziția energetică în Sud-Estul Europei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

O sursă diplomatică consideră această evoluție drept "moderată", scrie Agerpres.

"Iranul trebuie să coopereze cu AIEA fără întârziere", au îndemnat joi SUA, Departamentul de Stat american avertizând într-un comunicat că Washingtonul "va răspunde" la orice escaladare a programului nuclear iranian.

Moțiunea prezentată de Marea Britanie, Franța și Germania, dar căreia i s-au opus China și Rusia, în cadrul reuniunii Consiliului AIEA, care numără 35 de țări, este prima de acest gen din noiembrie 2022.

Rezoluția, pe care Teheranul a calificat-o drept "pripită și imprudentă", survine pe fondul unui impas legat de escaladarea activităților nucleare ale Iranului, în timp ce puterile occidentale exprimă temeri că Teheranul caută să dezvolte o armă nucleară, lucru pe care Iranul îl neagă.

Deși de natură simbolică în acest stadiu, moțiunea de cenzură are ca scop creșterea presiunii diplomatice asupra Iranului, cu posibilitatea de a sesiza Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

În trecut, rezoluții similare au incitat Teheranul să riposteze prin eliminarea camerelor de supraveghere și a altor echipamente la facilitățile sale nucleare și să-și intensifice activitățile de îmbogățire a uraniului.

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat fără arme nucleare, dar care a îmbogățit uraniu până la un nivel ridicat de 60% - foarte aproape de calitatea militară - în timp ce continuă să acumuleze importante stocuri de uraniu.

AIEA a declarat că Teheranul și-a accelerat în mod considerabil programul nuclear și că ar dispune de acum de suficient material pentru fabricarea mai multor bombe atomice.

Republica Islamică s-a derobat treptat de angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul acordului nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015.

Acest acord istoric a permis Iranului să scape de o parte din sancțiunile occidentale în schimbul limitării programului său nuclear, dar care a devenit nefuncțional după retragerea unilaterală a SUA sub președinția lui Donald Trump în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
aiea