Dafora Mediaș se retrage de la bursă după aproape 30 de ani

Dafora Mediaș se retrage de la bursă după aproape 30 de ani
scris 13 iun 2024

Compania de foraje pentru industria de extracție de țiței și gaze Dafora Mediaș, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean și aflată de 9 ani în insolvență, cu procedură de faliment din toamna anului trecut, se retrage de la bursă, din 19 iunie.

Cerealele ucrainiene și operațiunile portuare aduc o creștere explozivă pentru profitul net al TTS. Majorare semnificativă a cheltuielilor cu salariile a unei companii care reclama că nu găsește macaragiu CITEȘTE ȘI Cerealele ucrainiene și operațiunile portuare aduc o creștere explozivă pentru profitul net al TTS. Majorare semnificativă a cheltuielilor cu salariile a unei companii care reclama că nu găsește macaragiu
Urmărește-ne și pe Google News

Dafora este listată din 1996.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Tot anul trecut a fost o decizie de suspendare a falimentului.

Respingerea suspendării ar produce importante prejudicii societății, cum ar fi, dar fără a se limita la, încetarea activității societății, ca primă etapă către dispariția acesteia din viața economică, disponibilizarea tuturor persoanelor încadrate în muncă, cu mențiunea că, în prezent, societatea Dafora SA are un număr de 124 de salariați, care vor fi puternic impactați de pierderea locurilor de muncă, compromiterea oricărei șanse de continuare a activității. În prezent, salariații societății sunt angrenați în executarea unei sonde, iar începând cu 15 octombrie 2023, personalul societății ar fi angrenat în executarea altor două lucrări pentru beneficiarul Romgaz SA. Oprirea acestor lucrări ar conduce, indubitabil, la rezilierea contractelor de lucrări încheiate. În acest context, societatea deține premise puternice că va încasa sume importante, având în vedere cele două litigii cu SNGN Romgaz SA, demarate în vederea recuperării creanțelor″, a argumentat, la proces, administratorul judiciar al Dafora.

Cererea în scădere pe piața ambalajelor reduce afacerile Vrancart CITEȘTE ȘI Cererea în scădere pe piața ambalajelor reduce afacerile Vrancart

Decizia pe fond privind falimentul a fost luată pe 9 octombrie ca urmare a cererii unei firme de pază din Sibiu, cu o creanță admisă de 22.196,57 lei. Acesta nu a fost singurul creditor care a cerut falimentul Dafora, pe listă mai figurând nume precum ANAF, Tinmar Energy sau MOL. Totalul datoriilor recunoscute de Dafora se ridică la peste 307 milioane lei.

Într-un raport al administratorului judiciar al companiei din septembrie, acesta arăta că, în ultima perioadă, Dafora a contractat noi lucrări și ″există posibilitatea ridicată de adjudecare a mai multor proiecte în viitor″. La acea dată, compania fora două sonde pentru Hunt Oil și Fora Oil &Gas și se pregătea pentru forajul altor două, în beneficiul Romgaz.

După 13 ani de obligativitate, s-a depășit borna de 2 milioane de locuințe asigurate împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren CITEȘTE ȘI După 13 ani de obligativitate, s-a depășit borna de 2 milioane de locuințe asigurate împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren

În plus, potrivit sursei citate, existau premise pentru recuperarea unor creanțe de circa 25 milioane lei, provenite din contracte tot cu Romgaz.

″(…) debitoarea a întâmpinat în ultima perioadă dificultăți în încasarea propriilor sale creanțe, fapt ce a întârziat posibilitatea acesteia de a achita creanțele propriilor săi creditori, însă nu trebuie pierdut din vedere că aceasta are în continuarea intenția de a desfășura activitate, în vederea achitării creanțelor creditorilor. Apreciem faptul că deschiderea procedurii falimentului față de Dafora SA în acest moment, cu ignorarea eforturilor depuse de societatea debitoare în vederea redresării și a bunei credințe de care aceasta a dat dovadă, nu este oportună, nici pentru creditori, nici pentru debitoare. În acest context, solicităm respectuos judecătorului sindic să țină cont (…) atât de principiul enunțat de art. 4 pct. 2 din Legea 85/2014, respectiv al prevalenței reorganizării față de faliment, precum și de faptul că dificultățile înregistrate de societatea debitoare nu sunt manifestarea incapacității acestia de plată a creanțelor, fiind rezultatul unui context obiectiv (situația existentă în relația cu Romgaz SA – n.r.), pe care aceasta depune eforturi considerabile pentru a-l depăși și a-și putea asigura resursele necesare în vederea efectuării plăților, iar ulterior în vederea ieșirii din procedura de reorganizare″, se menționa în document, analizat de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
dafora faliment
dafora insolvență
dafora foraje sonde
dafora romgaz
dafora gheorghe călburean