Înțelegere: Grecii trimit țevi pentru transportul gazelor naturale extrase din perimetrul Midia-Marea Neagră

Înțelegere: Grecii trimit țevi pentru transportul gazelor naturale extrase din perimetrul Midia-Marea Neagră
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mai 2019

Compania elenă Corinth Pipeworks (CPW) va furniza țevile pentru realizarea rețelei de transport gaze naturale în cadrul proiectului Midia din largul Mării Negre, dezvoltat de Black Sea Oil & Gas (BSOG) în colaborare cu Petro Ventures Resources și Gas Plus International.

Țevile, cu diametre de 8 și, respectiv 16 inci (20 - 40,6 centimetri), vor fi fabricate în acest an la uzina Corinth Pipeworks din Thisvi, centrul Greciei, iar lucrările de instalare vor fi demarate anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producție pe zăcământul Ana) și realizarea unui ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana.

Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace

O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, județul Constanța. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale operat de SNTGN Transgaz, la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Capacitatea de producție estimată este de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.

Operatorul zăcămintelor Ana și Doina (perimetrul XV Midia) este compania Black Sea Oil & Gas, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). BSOG deține o participație de 65% în perimetru, grupul privat de investiții Petro Ventures Resources are o participație de 20%, diferența până la 100% revenind companiei Gas Plus International.

Investiția în proiect este estimată la 400 milioane de dolari.

BSOG a adoptat la începutul lunii februarie decizia finală de investiție în ceea ce privește proiectul MGD, însă nu a exclus posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care autoritățile nu renunță la moficările fiscale, restricțiile de vânzare a gazelor sau reglementările impuse prin legea Offshore sau prin Ordonanța de Urgență 114.

“Deși ne-am angajat să dezvoltăm proiectul MGD, vom realiza, în paralel, demersuri pentru restabilirea tuturor drepturile noastre în ceea ce privește dispozițiile fiscale, comercializarea gazelor și alte aspecte de reglementare care, împreună, subminează viabilitatea dezvoltării proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră. Așteptăm cu nerăbdare să purtăm un dialog constructiv cu autoritățile competente în vederea soluționarii acestor probleme, dar nu excludem posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv”, a spus atunci Mark Beacom, CEO BSOG, pentru Profit.ro.

Recent, Comtech Systems, divizie a companiei americane Comtech Telecommunication, a semnat un contract de circa 2,2 milioane de dolari pentru furnizarea sistemelor de comunicare troposferică în cadrul proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
corinth pipeworks
tevi transport gaze naturale
proiectul mgd
perimetrul midia
conducte
bsog
investitie