Institutul de Cercetări Nucleare Pitești a primit autorizație de mediu după 5 ani de la depunerea solicitării

Institutul de Cercetări Nucleare Pitești a primit autorizație de mediu după 5 ani de la depunerea solicitării
scris 20 apr 2016

Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) Pitești, sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), a primit autorizație de mediu după aproape 5 ani de la depunerea solicitării inițiale în acest sens, în iulie 2011, hotărârea de Guvern privind acordarea autorizației fiind publicată marți în Monitorul Oficial.

Noua autorizație de mediu pentru ICN Pitești este valabilă până în 30 decembrie 2020. Vechea autorizație, acordată în 2006, a expirat în octombrie 2011. ICN Pitești a solicitat reînnoirea autorizației de mediu în iulie 2011. Rezultă că durata de valabilitate a autorizației de mediu pentru ICN Pitești este aproximativ egală cu cea a procesului de obținere a respectivei autorizații.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit HG de acordare a autorizației, aceasta a fost emisă ca urmare a cererii ICN Pitești înregistrată în 28 iulie 2011 la Ministerul Mediului și "a completărilor ulterioare transmise în perioada august 2011 – iunie 2015".

Acțiunile Romgaz cad la bursă cu aproape 5% după ce FP a anunțat că vinde prin ofertă accelerată 5,85% din acțiuni CITEȘTE ȘI Acțiunile Romgaz cad la bursă cu aproape 5% după ce FP a anunțat că vinde prin ofertă accelerată 5,85% din acțiuni

Autorizația de mediu, care are peste 20 de pagini, include peste 40 de acte de reglementare emise de diverse autorități. Cele mai multe sunt specifice sectorului nuclear și vin de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Altele provin de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Inspecția Muncii sau Administrația Națională Apele Române.

În document sunt menționate și contractele de prestări servicii de utilități semnate de ICN Pitești cu GDF Suez, actualmente Engie (furnizare de gaze naturale) și CEZ Vânzare (furnizare energie electrică).  

Autorizația de mediu acordată ICN Pitești detaliază activitățile autorizate la Institut și condițiile de autorizare a acestora, precum și dotările ICN.

Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) Pitești, sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), aflată în subordinea Ministerului Energiei, are ca obiect principal de activitate cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică cu caracter fundamental și aplicativ, valorificarea cercetărilor proprii prin transfer tehnologic, proiectare, investiții, consultanță, expertiză și asistență tehnică de specialitate, subordonate asigurării suportului științific și tehnic pentru domeniul energetic nuclear din România.

Contre pe încasările bugetare: Fostul ministru Ialomițianu vede un plus de 1 mld. lei la TVA, fostul șef ANAF spune că e dezastru CITEȘTE ȘI Contre pe încasările bugetare: Fostul ministru Ialomițianu vede un plus de 1 mld. lei la TVA, fostul șef ANAF spune că e dezastru

Potrivit ultimelor informații publice disponibile, ICN Pitești a realizat, în 2014, venituri de 6,43 milioane lei, din contracte economice și din proiecte de cercetare.

Cele mai importante au vizat servicii de examinare post-iradiere combustibil nuclear de la centrala de la Cernavodă, vânzarea de surse de iridium, reabilitarea de tancuri moderatoare, servicii de radioprotecție, servicii de tratare deșeuri lichide și solide, preluare, condiționare și depozitare finală de de materiale radioactive, precum și preluare de materiale radioactive supuse controlului de garanții nucleare.

"Compania-mamă" RATEN, înființată în 2013 prin divizarea parțială a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), intrată între timp în faliment, a terminat anul 2014 cu un profit net de 63.292 lei, cu 24% mai mare față de cel consemnat în 2013, și cu o cifră de afaceri de 80,6 milioane lei, aproape dublă comparativ cu anul anterior. Regia avea, la acea dată, 936 de salariați, dintre care peste două treimi (660) lucrau la ICN Pitești.

viewscnt
Afla mai multe despre
institutul de cercetari nucleare
institutul de cercetari nucleare pitesti
icn pitesti
raten
raan
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda