INFOGRAFICE Vântul a impulsionat exportul de energie și a coborât prețurile spot, printre cele mai reduse din Europa

INFOGRAFICE Vântul a impulsionat exportul de energie și a coborât prețurile spot, printre cele mai reduse din Europa
scris 19 mai 2022

Producția de energie eoliană considerabilă a condus miercuri la exporturi record pentru România, dar și la o reducere a prețurilor pe piața spot operată de OPCOM, unde s-au înregistrat printre cele mai mici prețuri medii zilnice din Europa, relevă date analizate de Profit.ro.

De este important: Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai semnificativă piață de energie autohtonă, pe ea tranzacționându-se un volum de energie echivalent cu aproape 50% din consumul intern. PZU este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare. Furnizorii achiziționează de pe această piață diferența de energie necesară alimentării consumatorilor finali, care n-a fost achiziționată prin contracte la termen.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM a fost de 174 euro/MWh în România și în Bulgaria (piață cu care România este cuplată), comparativ cu 207 euro în țările Europei Centrale (inclusiv Germania), 213 euro în Franța sau 230 euro în Italia.

Chiar dacă a crescut puțin, prețul energiei cu livrare în ziua de joi din România și Bulgaria (de 194,4 euro/MWh) se numără printre cele mai reduse din Europa. Prețuri inferioare se pot găsi doar în Norvegia (130 euro/MWh), Polonia (152 euro/MWh), Suedia (159 euro/MWh), Spania și Portugalia (191 euro/MWh).

Chiar și în aceste condiții, prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 961,91 lei/KWh, este de peste 3 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege.

În restul statelor din Europa Centrală, inclusiv în Germania, prețul energiei cu livrare în ziua de joi era de 21 euro/MWh, în Franța era de 214 euro/MWh, iar în Italia de 246 euro/MWh.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea

Miercuri, la orele 15,30 și la 17:00, parcurile eoliene erau cea mai importantă sursă de energie di sistemul național, producând peste 2.652 MW (din capacitatea totală instalată de 3.000 MW), iar cele solare aproximativ 500 MW, ceea ce făcea ca în respectivele perioade România să exporte peste 2.000 MW, nivel nemaiîntâlnit în ultima perioadă.

România a exportat miercuri energie în Ungaria în 23 din cele 24 intervaluri orare, iar în Bulgaria în 17 din cele 24 intervale orare.

Producția se situa la 15:30 și 17:00 la aproximativ 8.300 MW, iar consumul la 1.200 MW.

Dacă la energia solară și eoliană, s-ar adaugă și cea hidro, de aproximativ 2.400 MW, rezultă că energia din surse regenerabile reprezenta două treimi din energia produsă în România.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Asta în condițiile în care duminică, 8 mai, Unitate 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată. În prezent, producția de energie nucleară se situează la jumătatea celei normale, de doar 700 MW. Potrivit datelor Transelectrica, unitatea 1 de la Cernavodă va redeveni funcțională de-abia pe 24 iunie.

La începutul săptămânii, însă, luni și marți, când vântul nu a fost atât de prietenos, România și Bulgaria aveau cel mai mare preț al energiei pentru ziua următoare din Europa, de 240 euro/MWh.

Prețul mediu înregistrat pe PZU de la începutul acestei luni este cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din Europa, niveluri superioare fiind raportate la alte 4 state din regiune, ceea ce arată un dezechilibru între cererea și oferta zonală, în special în perioadele în care producția de energie regenerabilă din România suferă.

viewscnt
Afla mai multe despre
preâ
energie
spot
eoliană