Încă un gigant al energiei electrice se pregătește să vândă și gaze naturale. Electrica Furnizare și-a extins obiectul de activitate

Încă un gigant al energiei electrice se pregătește să vândă și gaze naturale. Electrica Furnizare și-a extins obiectul de activitate
scris 26 mai 2017

Electrica Furnizare, subsidiară a grupului Electrica SA și cel mai mare furnizor de energie electrică din România, și-a modificat recent actul constitutiv, completându-și obiectul secundar de activitate cu codul CAEN "comercializarea combustibililor gazoși prin conducte", pas necesar pentru obținerea licenței de furnizor de gaze naturale din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Electrica Furnizare este controlată de Electrica SA, cu 78% din capital, restul de 22% din acțiuni fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, Consiliul de Administrație al companiei-mamă Electrica SA a analizat și aprobat mai multe documente legate de planurile de intrare a Electrica Furnizare pe piața de gaze naturale. Astfel, CA-ul Electrica a aprobat în 2016 o strategie și un plan de afaceri privind activitatea de furnizare a gazelor de către Electrica Furnizare, precum și o politică de risc și o strategie de achiziție și vânzare de gaze la nivel de grup.

Planul Electrica Furnizare este mai vechi, însă a fost întârziat în raport cu estimările inițiale. "Electrica Furnizare a demarat acțiunea de obținere a licenței de furnizare de gaze în urma achiziționării unui studiu de piață care a subliniat că această activitate este fezabilă, aduce profit și poate contribui la fidelizarea clienților. Obținerea licenței se estimează a se realiza în prima jumătate a anului 2016 și este posibil să se transmită primele oferte în trimestrul al treilea al acestui an", se menționa în raportul anual al companiei pe 2015.

Google știe ce cumpărături fac utilizatorii săi în afara internetului CITEȘTE ȘI Google știe ce cumpărături fac utilizatorii săi în afara internetului

Doi dintre principalii concurenți ai Electrica Furnizare, Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, au anunțat deja intrarea pe piața de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, dominată în prezent de Engie și E.ON, după ce, de la 1 aprilie, a fost eliminat prețul reglementat de vânzare de la producători la furnizori stabilit de Guvern pentru gazele din producția internă, fiind menținute însă tarifele reglementate, aprobate de ANRE, în relația comercială dintre furnizori și consumatorii finali casnici. În acest fel, italienii încearcă să-și atragă baza de clienți din zona de energie electrică și înspre segmentul de gaze.

Cele două companii Enel au obținut licențe de furnizori de gaze naturale de la ANRE în urmă cu mai bine cu un an, după cum a anunțat Profit.ro în exclusivitate la acea dată. Șeful Enel România, Georgis Stassis, a declarat în martie 2017 că activitatea de furnizare de gaze naturale a Enel, la acel moment doar pentru clienți noncasnici, este deocamdată la început, volumele fiind încă mici.

Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor de energie electrică din România, cu o cotă de 20,67% din piața de furnizare către clienții finali în 2016.

Compania-mamă Electrica SA a raportat pentru anul 2016, pe segmentul de furnizare de energie electrică, un profit net de 139 milioane lei, în creștere cu 2,2% față de 2015, și venituri nete, fără cele obținute din vânzarea de certificate verzi, de 4,03 miliarde lei, cu 2,7% sub cele din anul anterior. Asta în condițiile în care tariful de furnizare a scăzut cu 4,7% în 2016, urmare a amplificării concurenței pe piață, iar cantitatea de energie vândută de companie a crescut cu 5,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica furnizare
furnizare energie electrica
furnizare gaze naturale
furnizori de ultima instanta
enel energie
enel energie muntenia
anre
pret gaze naturale
liberalizare pret gaze naturale