Hidroelectrica își va livra mai puțin de 10% din producție la preț reglementat, stabilit însă mai jos decât cel pentru Nuclearelectrica

Hidroelectrica își va livra mai puțin de 10% din producție la preț reglementat, stabilit însă mai jos decât cel pentru Nuclearelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 mar 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, să vândă la preț reglementat furnizorilor de ultimă instanță anul acesta, de la 1 martie, o cantitate totală cumulată de energie electrică de circa 1,63 milioane MWh, care reprezintă 9,7% din producția de electricitate livrată de companie în cursul anului 2018.

Cantitatea respectivă va fi vândută la un preț reglementat, aprobat de ANRE, de 111,61 lei / MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

"Decizia menționată mai sus a ANRE-ului a fost emisă în vederea implementării prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018", se arată într-un anunț al Fondului Proprietatea, acționar minoritar, cu circa 20% din capital, al companiei de stat controlate de Ministerul Energiei. Deținerea la Hidroelectrica reprezintă aproape 40% din valoarea activului net al Fondului.

Să trăiești din buffer e ca și cum ai bea banii de înmormântare CITEȘTE ȘI Să trăiești din buffer e ca și cum ai bea banii de înmormântare

Tot atunci, după cum a relatat Profit.ro, ANRE a emis o decizie similară pentru Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă fiind obligat să vândă furnizorilor de ultimă instanță o cantitate de 1,38 milioane MWh, respectiv 13,4% din producție, la prețul reglementat de 188,33 lei/MWh.

Prețul mediu ponderat pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a OPCOM în luna ianuarie a fost de 352 lei/MWh, iar pe piețele bilaterale s-a situat între 296 și 325 lei/MWh. În luna februarie, prețurile au scăzut simțitor, prețul mediu pe PZU ajungând la 227 lei/MWh, iar cele de pe piețele bilaterale situându-se între 214 și 280 lei/MWh.

Reintroducerea prețurilor reglementate de livrare pentru cei mai eficienți producători de energie este menită să micșoreze costurile cu achiziția de energie ale FUI-lor, pentru ca aceștia să poată practica de la 1 martie un tarif pentru populație identic cu de până la data respectivă și pentru ca ei să-și recupereze o parte din costurile cu achiziția de energie de anul trecut, când ANRE a înghețat costurile recunoscute pentru un an.

EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern

Inițial, ANRE susținea că până la 65% din producția Nuclearelectrica și Hidroelectrica ar putea fi alocată acoperirii consumului clienților casnici rămași în regim reglementat.

Cei de la Nuclearelectrica s-au plâns însă că obligația de vânzare la prețuri reglementate și mai ales metodologia de stabilire a acestui preț reglementat avută în vedere de ANRE le afectează capacitatea de a obține finanțare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, iar reprezentanții Hidroelectrica au arătat că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investițiile în unitățile de producere.

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit net record, de 1,55 miliarde lei, în creștere cu aproape 14% față de 2017. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 30,7% , la 4,25 miliarde lei, iar profitul operațional EBITDA cu 35%, la 3,05 miliarde lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat energie
tarife reglementate energie
pret energie populatie
tarife energie populatie
ieftinire energie
scumpire energie
factura energie
hidroelectrica
nuclearelectrica
anre