Guvernul ia în calcul devansarea cu 6 luni a liberalizării prețurilor la energie, momentan înghețate prin ordonanță militară

Guvernul ia în calcul devansarea cu 6 luni a liberalizării prețurilor la energie, momentan înghețate prin ordonanță militară

Foto Inquam/Ilona Andrei

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2020

Guvernul analizează posibilitatea de a devansa cu jumătate de an, față de prevederile legislației în vigoare, liberalizarea prețurilor la energie electrică pentru populație, în condițiile în care scăderea consumului industrial, determinată de pandemia de COVID-19, a dus la ample reduceri de cotații pe piețele angro, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Niculae Havrileț.

Un alt motiv este faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai poate să stabilească prețuri de vânzare pentru producătorii de curent electric, a precizat Havrileț.la o conferință online organizată de EM 360 și România Durabilă.

Urmărește-ne și pe Google News

Re-liberalizarea prețurilor la electricitate, după anularea prevederilor de plafonare prevăzute de celebra OUG nr. 114/2018, este prevăzută în prezent pentru 1 ianuarie 2021, iar Executivul ia în calcul devansarea cu 6 luni a acestui termen, respectiv dereglementarea de la 1 iulie anul acesta. Pe segmentul de gaze naturale, Guvernul intenționează să respecte calendarul din momentul de față, care prevede liberalizarea de la aceeași dată, 1 iulie, potrivit oficialului din Ministerul Economiei.

Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficiență respiratorie a trecut de prima etapă de omologare CITEȘTE ȘI Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficiență respiratorie a trecut de prima etapă de omologare

"Am dori ca de la 1 iulie să liberalizăm și piața de energie electrică și să avem prețuri mai mici la consumatorii finali. Avem în discuție această posibilitate, pentru că ANRE nu mai poate stabili prețuri administrate pentru producători. Pe ambele piețe, și cea de energie electrică și cea de gaze, piețele din amonte, cele angro, au un nivel scăzut, iar acesta presează la consumatorul final, în sensul descreșterii, de ce să nu lăsăm să se întâmple?", a declarat Niculae Havrileț.

Momentan, de la finalul lunii trecute, prețurile la energie, gaze, salubritate, apă curentă și carburanți sunt înghețate prin ordonanță militară. "În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă", prevede ordonanța.

Președintele Klaus Iohannis anunță marți, într-o declarație de presă programată la ora 14:00, decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare preturi energie
inghetare preturi utilitati
ordonanta militara stare de urgenta