Ahmad Ismail Saleh, președintele MASS Group, care a cumpărat la licitație activele Termocentralei Mintia, a venit în România pentru a da asigurări referitoare la bunele intenții și pentru a prezenta viitoarea investiție de un miliard de euro într-o centrală nouă pe gaze.
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice ce a avut loc pe 26 august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“De îndată ce vom primi autorizațiile necesare, suntem gata să pornim investiția. Avem două companii de top, Siemens și GE, cu care avem parteneriate și sunt gata să livreze echipamentele necesare. Valoarea totală a investiției în acest proiect este de un miliard de euro. În timpul lucrărilor, avem nevoie de 600 de persoane din zonă, ca viitori angajați. În timpul operării, avem nevoie de 200-250 de oameni”, a spus Saleh într-o conferință de presă organizată la Mintia.
“Pot să confirm aici în fața tuturor că nu ne vom atinge de niciun echipament vechi al centralei actuale, până la începerea construcției noii centrale. Suntem aici să construim, nu ca să dezmembrăm”, a spus oficialul, pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate că, înainte de a se întâmpla orice la Mintia vor fi tăiate toate echipamentele actuale și vor fi vândute la fier vechi.
Saleh a spus că firma sa are experiență în construcția de centrale electrice pe gaze de mari dimensiuni, iar proiectul de la Mintia nu va fi o provocare.
“Suntem specializați în trei domenii. Principalul este producerea de energie și avem acum 8.600 MW în portofoliu, avem 15 ani de experiență în acest domeniu. Ultimul nostru proiect a fost în Irak, în Bagdad, am pus 4.500 MW într-un singur sit. Credem că ne va fi ușor să construim într-un singur sit 1.200-1.400 MW aici, nu va fi o problemă pentru noi, va fi un proiect ușor de realizat. Avem nevoie de 27 de luni, după ce demarăm lucrările, ca să punem în funcțiune noua centrală. Avem nevoie însă înainte de autorizațiile necesare de la autorități înainte de a începe”, a mai spus Saleh.
CITEȘTE ȘI Regulile RCA - schimbate substanțial. Constatarea amiabilă va fi electronică. Fără obligație de a anunța modificări de tarifeEl a reiterat că noua centrală nu va folosi deloc cărbune, ci doar gaze naturale. Pe de altă parte, noua capacitate de generare nu va produce și energie termică pentru orașul Deva (așa cum producea vechea Termocentrală Mintia), dar oficialul a spus că, în urma discuției cu autoritățile locale, ca parte a investiției și fără vreun cost suplimentar pentru oraș, se vor construi “mici stații’ pentru a produce energie termică pentru oraș.
Saleh a afirmat că aceasta este prima investiție a grupului său în Uniunea Europeană.
Valoarea de piață a fost indicată ca depășind 100 milioane de euro, dar exista și o valoare, de lichidare, de doar 60 milioane de euro.
Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvență la 14 noiembrie 2019 și este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.
Mass Group Holding Ltd. (MGH) este o companie irakiană înregistrată în Insula Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, înființată în 1994, dar activitățile sale sunt în principal în Irak, relevă date analizate de Profit.ro.
MGH are un număr total de angajați de 2.500 de angajați și deține capacități energetice de peste 8.500 MW. Grupul își concentrează activitățile în generarea de energie electrică, producția de ciment și producția de fier și oțel.
În generarea de energie electrică are centrale care generează 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 3.000 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului și 100 MW în Iordania.
În ciment produce 8 milioane de tone anual, iar la fier și oțel are o capacitate de producție de 1,25 milioane de tone anual.
Tranzacția, în valoare de 91.236.832 euro exclusiv TVA, este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.
Pentru următorii ani sunt promise investiții de peste 1 miliard de euro.
Având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, filiala Mass Global Energy Rom, are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.
Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.
Inițial, printre cei interesați să le le preia se aflau GSP Power al lui Gabriel Comănescu și Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz avea planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.
Istoria Centralei Termoelectrice Mintia
Centrala termoelectrică Mintia, este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva. Centrala dispune în prezent de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C.
Fiecare bloc constituie o unitate independentă și are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă, a fost livrată în sistemul național prin intermediul unei stații de interconexiune - Mintia de 110kV220 kV și 400 kV.
Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 și 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune.
Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut, în luna martie.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara în februarie că termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi și că a cerut administratorului judiciar al CEH ca, în procedura de vânzare și selecție a unui investitor, să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 MW.