Cu investiții importante în deceniul trecut în exploatarea zăcămintelor de șist, Statele Unite ale Americii intră în al 5-lea în care este lider mondial în producția petrol.
Dacă, în precedentele 3 decenii, Arabia Saudită și Rusia au alternat în poziția de top în producția mondială de țiței, Statele Unite ale Americii au reușit să-și asigure întâietatea în anul 2018, locul în clasamentul internațional nefiind cedat până în prezent, conform analizei Profit.ro.
Cu o extracție de 11,9 milioane de barili de petrol pe zi, SUA au asigurat 14,7% din producția de petrol a lumii în 2022, conform datelor centralizate anul trecut de Administrația pentru Informații în domeniul Energiei a SUA, publicate grafic de VisualCapitalist și preluate de Zero Hedge.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Performanța este rezultatul investițiilor masive din deceniul trecut pentru mărirea producției din SUA, în special atribuită fracturării hidraulice a formațiunilor de șist din statele Texas și Dakota de Nord.
În anul 2008 al recordului prețurilor petrolului, America asigura numai 6,71% din producția mondială. În volumului actual, SUA, cu 55,25 miliarde barili de petrol, este depășită de alte 7 țări în ceea ce privește rezervele dovedite.
Arabia Saudită se clasează pe locul 2, asigurând 13,1% din producția mondială de țiței. Această țară are avantajul unor rezerve foarte mari, sectorul petrolier reprezentând 42% din Produsul Intern Brut, 90% din exporturi și 87% din aportul la bugetul național.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi subvenții de stat de sute de milioane de lei pentru achizițiile obligatorii de certificate CO2 ale Complexului Energetic OlteniaFederația Rusă și-a extins, de asemenea, infrastructura petrolieră de la începutul secolului și are 12,7% din producția mondială. Nu mai puțin de 60% era destinată țărilor europene din OECD și aproximativ 20% din țiței pleca spre China.
Cu 4,5 miliane de barili pe zi și 5,6% din producția mondială, Canada se află pe locul 4, urmată îndeaproape de Irak, ce are parametrii similari. Noutate, China are 5,1% dikn producția mondială de țiței, respectiv 4,1 milioane de barili pe zi.
Brazilia are o producție de 3,0 milioane barili pe zi, ce reprezintă 3,7% din volumul la nivel mondial. În rest, în top se mai regăsesc doar țări din Golful Persic: Emiratele Arabe Unite cu 3,5 milioane barili pe zi, Iran cu 3,3 milioane barili pe zi și Kuweit cu 2,8 milioane barili pe zi.
Venezuela are cele mai mari rezerve dovedite la nivel mondial, de 303,22 miliarde barili de țiței, urmată de Arabia Saudită, cu 267,19 miliarde barili și Federația Rusă cu 80,00 miliarde barili.