Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a încheiat la Roma un memorandum de înțelegere cu agenția de credit de export a statului italian, Servizi Assicurativi del Commercio Estero (SACE), și cu divizia nucleară a producătorului italian de echipamente și agregate pentru industria energetică Ansaldo, controlat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), ″pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea″ retehnologizării unității 1 de la Cernavodă și construirii reactoarelor 3 și 4, cele mai importante proiecte investiționale strategice din portofoliul companiei românești.
Documentul a fost semnat în marja vizitei premierul Marcel Ciolacu la Roma, în prezența ministrului român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și a ministrului italian pentru Intreprinderi și Made in Italy, Adolfo Urso.
″În acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea clasică a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4 și a confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menționate mai sus″, a transmis Nuclearelectrica.
Potrivit sursei citate, SACE si-a exprimat interesul de a susține finanțarea celor doua proiecte ale Nuclearelectrica cu până la 2 miliarde euro, în conformitate cu procedurile SACE, condițiile negociate de părți și aprobările aferente ale autorităților italiene relevante.
"Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda și finalizarea Unităților 3 și 4 vor conduce, după 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investițiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea și dezvoltarea socio-economică a lanțului valoric al României, de la creșterea lanțului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă și o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear.
Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanță și profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcțiune a Unității 1. Prin urmare, așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unități. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înțelegere și nivelul de încredere acordat capacitatilor de producție de energie nucleară din România″, a declarat directorul general al Nucleaarelectrica, Cosmin Ghiță.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Turcii încep lucrările la ultimul lot al Autostrăzii Moldovei"Suntem extrem de mulțumiți de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relație de încredere care durează de peste 40 de ani. Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creșterii și dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanț de aprovizionare cu energie din Italia", a spus Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare
"Suntem încântați să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenția noastră va sprijini Ansaldo Nucleare și, odată cu aceasta, întregul lanț de aprovizionare nucleară italian", a declarat Filippo Giansante, președintele SACE.
CITEȘTE ȘI Isărescu, despre posibilitatea unui nou mandat în fruntea BNR: Depinde de Parlament. Din când în când trebuie să mă mai uit în buletinProiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităților identificate și definite în faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului.
Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation ("CCC") pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare. În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect, asistență tehnică, necesare pentru pregătirea și implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă.
Proiectul unităților 3 și 4 se află în prima fază, care acoperă operaționalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistență tehnică și juridică și contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentației tehnice și de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaționalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate și a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătățiri de proiect din perspectiva securității nucleare.