Totul pentru miliardele de euro nerambursabili din energie. Pe lângă consultanți privați, ministerul de resort vrea și evaluatori de proiecte din ADR-uri și UEFISCDI

Totul pentru miliardele de euro nerambursabili din energie. Pe lângă consultanți privați, ministerul de resort vrea și evaluatori de proiecte din ADR-uri și UEFISCDI
scris 20 feb 2024

După ce a demarat o licitație pentru a contracta consultanți privați care să îl sprijine în gestionarea fondurilor nerambursabile de peste 15 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție din partea Uniunii Europene pentru finanțarea de investiții în energie, prin așa-numitul Fond de Modernizare, bani care trebuie absorbiți până în 2030, Ministerul Energiei vrea să coopteze și evaluatori de proiecte din alte instituții.

Fondul de Modernizare este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți europeni sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre UE prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre ale Uniunii cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministerul Energiei vrea modificarea legislației naționale privind Fondul de Modernizare, astfel încât să poată încheia acorduri de parteneriat cu Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) și cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din subordinea Ministerului Educației, în baza cărora acestea să selecteze și să pună la dispoziție experți evaluatori pentru proiectele care cer bani din Fondul de Modernizare.

Experții din ADR-uri și UEFISCIDI vor efectua activități de evaluare, monitorizare și control cu privire la proiecte.

Ministrul Turismului: Plajele de pe litoral ar trebui închiriate pe un termen mai lung de timp CITEȘTE ȘI Ministrul Turismului: Plajele de pe litoral ar trebui închiriate pe un termen mai lung de timp

Cooptarea UEFISCDI ca partener al Ministerului Energiei, strict pentru activitățile specifice evaluării cererilor de finanțare în vederea finalizării la timp și în mod corespunzător a acestora, implicarea alături de Ministerul Energiei a resurselor umane specializate ale UEFISCDI, vor permite finalizarea evaluării unui număr de minimum 1.000 cereri de finanțare și formulării unui număr de peste 3.000 puncte de vedere în cadrul procedurii de contestații (…)″, se arată într-un document al ministerului.

Cheltuielile ADR-urilor și UEFISCDI pentru activitatea de evaluare a cererilor de finanțare din Fondul de Modernizare vor fi suportate din fonduri de la bugetul de stat sau alte fonduri externe nerambursabile, în condițiile legii, prin suplimentarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale instituțiilor menționate, iar plata cheltuielilor se va face în raport cu gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanță stabiliți în acordurile de parteneriat.

Virgin Media O2 își separă rețeaua de cablu și fibră optică într-o nouă companie, pentru a concura mai bine cu liderul pieței britanice BT Openreach CITEȘTE ȘI Virgin Media O2 își separă rețeaua de cablu și fibră optică într-o nouă companie, pentru a concura mai bine cu liderul pieței britanice BT Openreach

Prin Fondul de Modernizare, România are la dispoziție un total de peste 15 miliarde euro, bani europeni destinați sprijinirii tranziției către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investițiilor în producție de energie din surse regenerabile, rețele de transport și distribuție a energiei electrice și termice, interconectări de rețele pentru transportul de electricitate și gaze naturale, capacități de stocare a energie, modalități de îmbunătățire a eficienței energetice în diferite sectoare economice și asigurarea unei tranziții echitabile în regiunile dependente de cărbune.

Până în decembrie anul trecut inclusiv, pentru finanțări din Fondul de Modernizare s-au semnat 26 de contracte individuale, în valoare totală nerambursabilă de circa 6,17 miliarde euro. Dintre acestea, 9 contracte au fost încheiate cu Transelectrica, 4 cu asocierea Complexul Energetic Oltenia-OMV Petrom, 5 cu asocierea Complexul Energetic Oltenia-Tinmar Energy și 8 cu operatori de distribuție a energiei electrice.

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

Pe 20 decembrie 2023, Banca Europeană de Investiții (BEI) a finalizat plata sumei de peste 1,025 miliarde euro euro către România, reprezentând valoarea totală a proiectelor aprobate spre finanțare prin Fondul de Modernizare în sesiunea de toamnă a Comitetului pentru Investiții al BEI. Proiectele constau în întăriri și modernizări de rețele de transport și distribuție a energiei, achiziții de material rulant feroviar eficient energetic pentru Ministerul Transporturilor și construirea unei conducte pentru alimentarea cu gaze naturale a viitoarei centrale noi de la Mintia.

Recent, Ministerul Energiei a semnat cu operatorii de distribuție a energiei electrice încă 21 de contracte de finanțare nerambursabilă pentru investiții în extinderea și modernizarea rețelelor din Fondul de Modernizare al UE. Valoarea totală a proiectelor este de 3,21 miliarde lei, echivalentul a peste 646 milioane euro, iar cea a ajutorului de stat acordat – de 2,08 miliarde lei (418,4 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de modernizare
miliarde euro energie
investiții energie
evaluatori proiecte energie