Elvețienii au votat, în mare majoritate, cu ocazia unui referendum, o serie de măsuri pentru consolidarea rolului energiei regenerabile în producția de electricitate și garantarea aprovizionării în timpul iernii, o perioadă cu o cerere ridicată, care este acoperită în parte din importuri din unele țări vecine, relatează agenția EFE.
În ultimii ani, a devenit evident că pot exista riscuri legate de aceste importuri, în parte din cauza tensiunilor geopolitice, precum războiul din Ucraina, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua lege privind electricitatea - sprijinită de partide de toate orientările- apără urgența promovării dezvoltării energiilor regenerabile pentru a se garanta astfel securitatea energetică și a se reduce dependența de importurile de petrol și gaze.
În acest scop, se prevede prelungirea finanțării publice pentru instalarea de panouri solare pe acoperișuri și fațade, o armonizare la nivel național a tarifelor minime cu care este remunerată injecția de energie electrică în rețea și este facilitată planificarea instalațiilor eoliene și solare.
De asemenea, este prevăzută adaptarea centralelor hidroelectrice pentru a putea înmagazina suficientă electricitate iarna, prin 15 proiecte concrete referitoare la noi construcții sau ridicarea barajelor existente. În acest context, rezervele din lacurile de acumulare vor avea un rol central.
Aceste măsuri au reprezentate unul dintre punctele principale ale referendumului organizat duminică, promovat de grupările de mediu, care au criticat că legea supusă voinței populare pune producția de electricitate înaintea oricărui alt interes, avertizând că în curând vor fi pajiști întregi acoperite de panouri solare.
De asemenea, și-au pus întrebarea dacă va fi permisă construcția de infrastructură energetică în ariile protejate și au avertizat că unele dintre peisajele cele mai frumoase din țară vor fi desfigurate iremediabil.