Centralele eoliene și-au oprit producția în dimineața zilei de miercuri, în jurul orei 8.35, datele Transelectrica arătând că parcurile generatoare de energie din vânt aveau la acel moment o producție negativă, de -1 MW, ceea ce înseamnă că acestea nu mai introduceau energie în sistem, ci consumau curent electric din rețeaua națională, pentru a-și menține în funcțiune instalațiile.
La ora 8.35, consumul de energie electrică al României, de 8.902 MW, era asigurat în proporție de 36% de către termocentralele pe cărbune de la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, cu preponderență de Oltenia (circa 30%). Pe locul 2 se clasa Hidroelectrica (circa 30% din consum), urmată de centralele pe gaze, centrala nucleară de la Cernavodă, parcurile solare și centralele pe biomasă.
La ora redactării acestui material, 10.13, producția eolienelor redevenise pozitivă, fiind însă extrem de redusă, de doar 10 MW, reprezentând 0,11% din totalul consumului de energie de la acel moment, de 9.079 MW. La ora respectivă, termocentralele pe cărbune produceau 3.303 MW, asigurând peste 36% din consum.
CITEȘTE ȘI Crearea unei piețe de asigurări este cea mai bună opțiune pentru garantarea aprovizionării cu gaze a UEMotivul este vântul foarte slab, dar și temperaturile extrem de scăzute. Administrația de Meteorologie a transmis de miercuri că, în intervalul 19 – 21 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării, că în Oltenia, Muntenia, sudul și estul Transilvaniei vor fi minime de -20 - -15 grade, iar izolat vor fi înregistrate valori termice sub -25 grade.
Aproape nicio categorie de turbine eoliene nu poate funcționa la temperaturi sub -20 grade Celsius.
Ieșirea din producție a centralelor eoliene a fost extrem de rapidă și abruptă. Marți, producția acestora s-a prăbușit în mai puțin de 4 ore, de la un maxim de aproape 1.300 MW la ora 10.27 (reprezentând circa 15% din consum) la mai puțin de jumătate, respectiv 505 MWh, la ora 14.
CITEȘTE ȘI Instanța obligă RADET să plătească aproape 1,5 mld. lei din datoria istorică față de ELCENEnergia produsă de vânt a continuat să se reducă și în orele următoare, la 354 MW la ora 18, 178 MW la miezul nopții, pentru a ajunge la 40 MW miercuri la 4 dimineața, 8 MW la 8 dimineața și -1MW în jurul orei 8.35.
Legislația în vigore prevede că energia electrică produse din surse regenerabile trebuie preluată obligatoriu cu prioritate în sistemul energetic național. Asta înseamnă că, de fiecare dată când condițiile meteo de vânt și temperatură sunt favorabile producției de energie eoliană, acestora trebuie să li se preia întreaga producție în sistem, fiind oprite în compensație centralele care funcționează pe alte tipuri de combustibil.
În schimb, atunci când, ca acum, eolienele nu pot produce, golul de producție lăsat de acestea trebuie compensat din alte surse, prin pornirea centralelor convenționale.
În plus, producția de energie eoliană este subvenționată de toți consumatorii de electricitate prin sistemul certificatelor verzi, care sunt impuse prin lege pe facturile de curent electric și încarcă costul acestora. Grație subvențiilor suportate de consumatori, producătorii de energie regenerabilă pot veni cu prețuri extrem pe atractive pe bursa de energie OPCOM.
CITEȘTE ȘI CEZ Vânzare: Facturăm în acord cu legea, vom contesta amenda dictată de ANREGuvernul a anticipat situația și a decis, printr-o hotărâre publicată recent în Monitorul Oficial, ca Transelectrica să achiziționeze rezerve suplimentare de putere pentru echilibrarea sistemului energetic național (SEN), de la termocentrale pe cărbune și păcură.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ citat, creșterea consumului casnic de gaze, în eventualitatea unei ierni foarte grele, dar și riscul întreruperii livrărilor de gaze de import din Rusia, ar duce la reducerea producției de energie electrică a termocentralelor pe bază de gaze naturale care asigură echilibrarea sistemului energetic național.
În același document este menționat că această situație se poate suprapune pe întreruperea producției centralelor eoliene, din cauza faptului că aproape nicio categorie de turbine eoliene nu poate funcționa la temperaturi sub -20 grade Celsius. În plus, vârful de sarcină pe timpul iernii este înregistrat seara, când centralele fotovoltaice nu funcționează.
CITEȘTE ȘI ELCEN vrea să împrumute 400 milioane lei de la bănci pentru a plăti o parte din datoria către RomgazGuvernul mai arată că necesitatea suplimentării rezervei de echilibrare este generată de puterea mare instalată în centrale electrice eoliene și de viteza mare cu care producția acestora crește sau scade. La finalul lunii septembrie 2015, în SEN livrau energie centrale eoliene cu putere instalată totală de 2.977 MW și centrale fotovoltaice cu putere instalată totală de 1.288 MW.
În plus, termocentralele, care sunt primele chemate să echilibreze SEN, au o viteză de încărcare net inferioară vitezei cu care variază, în sus sau în jos, producția centralelor eoliene.
"În decursul unei ore pot avea loc variații mari de putere în ambele sensuri, respectiv de peste 1.200 MW într-o oră, în aceste condiții nemaiputând fi realizat un reglaj corect. Aceste variații sunt mai accentuate în perioada de iarnă și, în plus, este necesară compensarea grupurilor care funcționeaza pe gaze", se mai afirmă în nota de fundamentare.