WIEE România, compania de intermediere de importuri de gaze naturale controlată indirect până în noiembrie anul trecut de către gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom, și-a majorat de aproape 4 ori veniturile anul trecut, față de 2021, de la 1,08 miliarde lei la 4,16 miliarde lei, potrivit datelor raportate de companie Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Cheltuielile WIEE România au avansat însă și mai amplu, de la 1,02 la 4,14 miliarde lei, astfel că profitul net al companiei a scăzut cu peste 68%, de la 46,19 la 14,75 milioane lei.
Importurile de gaze ale României au scăzut cu 20% anul trecut, însă prețul mediu al gazelor din import a explodat, crescând de peste 5 ori, de la 104,9 lei/MWh în 2021 la 560,7 lei/MWh în 2022.
De exemplu, doar în luna decembrie 2022, România a importat 2,04 milioane MWh de gaze, cu aproape 52% mai puțin decât în luna similară din 2021, însă la un preț mediu de 562,28 lei/MWh, mai mult decât triplu față de decembrie anul anterior (181,37 lei/MWh). În ambele perioade, WIEE România a fost lider al importatorilor, cu o cotă de piață de peste 28%.
Evoluția prețului mediu al gazelor din import, 2022 față de 2021. Sursă: ANRE
WIEE România, care a fost în mai multe perioade cel mai important intermediar de importuri de gaze rusești din țară, a fost controlată de gigantul rus prin intermediul Gazprom Schweiz AG din Elveția, parte a fostei Gazprom Germania.
În noiembrie 2022, Guvernul de la Berlin a anunțat naționalizarea Gazprom Germania, redenumită Securing Energy for Europe (SEFE) GmbH, din cauza riscului de insolvență pe fondul datoriilor masive, iar Gazprom Schweiz AG a fost redenumită corespunzător SEFE Schweiz AG.
CITEȘTE ȘI FOTO Placa comemorativă de la Kiev a lui Mihail Bulgakov, autorul capodoperei ”Maestrul și Margareta”, a fost vandalizată, în scopul ”derusificării”Decizia a fost luată după ce, în primăvara anului trecut, la scurt timp după invazia Rusiei asupra Ucrainei, autoritățile germane preluaseră sub administrare temporară operațiunile Gazprom din Germania, de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării, în condițiile în care Federația Rusă limitase semnificativ livrările către mai multe țări din Europa.
Astfel, înainte de război și de duelul sancțiunilor economice reciproce UE-Rusia, relația WIEE cu compania-mamă Gazprom permitea aranjamente comerciale care să genereze subsidiarei românești marje de profit mai mari, din care aceasta plătea dividende. Ulterior, însă, intrarea Gazprom Germania sub administrarea specială a Berlinului a făcut imposibilă plata de dividende către Moscova, astfel că WIEE România nu a mai beneficiat de condiții contractuale speciale. Mai mult, după cum a relatat Profit.ro, WIEE a fost inclusă de Kremlin pe o listă de subsidiare Gazprom occidentale sancționate.