Gazprom caută soluții alternative la tranzitul ucrainean: extinde parteneriatul strategic cu Socar, prezentă și pe piața din România

Gazprom caută soluții alternative la tranzitul ucrainean: extinde parteneriatul strategic cu Socar, prezentă și pe piața din România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 aug 2024

Incertitudinile legate de tranzitul gazului și petrolului către Europa prin Ucraina începând de anul viitor determină companiile rusești să-și regândească strategiile comerciale. Gigantul rus Gazprom a convenit acum cu principala companie de petrol și gaze din Azerbaidjan, Socar, prezentă și pe piața din România, să extindă parteneriatul strategic dintre cele două companii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Oficialii europeni, inclusiv cei români, au avansat ideea înlocuirii resurselor rusești, în special gaze, cu importuri din Azerbaidjan, semnând mai multe contracte în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant În pofida faptului că Romgaz n-a importat niciun metru cub de gaze azere chiar dacă avea un contract semnat cu Socar în acest sens, cifra de afaceri dintre România și Azerbaidjan a crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, unde deține o rețea de benzinării și mai multe depozite de combustibil.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Recent, o delegație Gazprom, condusă de președintele companiei, Alexei Miller, l-a însoțit pe președintele rus Vladimir Putin într-o vizită în Azerbaidjan.

DECIZII OK-uri finale pentru preluarea producătorului de gaze Stratum de către Premier Energy și pentru retragerea din România a americanilor de la Hunt Oil CITEȘTE ȘI DECIZII OK-uri finale pentru preluarea producătorului de gaze Stratum de către Premier Energy și pentru retragerea din România a americanilor de la Hunt Oil

„Parteneriatul reciproc avantajos dintre Gazprom și Socar evoluează dinamic. De exemplu, este proiectul Nord-Sud sau programul științific și tehnic cuprinzător care urmează să fie semnat în septembrie anul acesta”, a declarat Alexei Miller.

Cum Ucraina nu mai intenționează să semneze prelungirea acordului de tranzit al gazului rusesc către Europa începând de anul viitor, gigantul rus caută soluții de export pe alte trasee, iar proiectul nord-sud de care vorbește Miller este unul din acestea.

De altfel, oficialii și analiștii ucraineni se tem că, în realitate, gazele “azere” care ar urma să fie importate de statele UE, inclusiv prin Ucraina, n-ar fi decât gaze rusești reexportate.

Potrivit oficialilor de la Baku, în 2023, Azerbaidjan a exportat 23,8 miliarde de metri cubi de gaz (cu 5,3% mai mult față de 2022). Din aceste volume, 11,8 miliarde de metri cubi au fost exportate în Europa, prin gazoductul TAP.

FOTO Traseul turistic Via Transilvanica a fost promovat în Times Square CITEȘTE ȘI FOTO Traseul turistic Via Transilvanica a fost promovat în Times Square

1,39 miliarde metri cubi au fost transportate în Bulgaria, 0,67 miliarde de metri cubi în Grecia și 9,37 miliarde de metri cubi în Italia. Operatorul TAP nu a precizat volumele transportate către România, însă acestea au fost reduse (0,37 miliarde mc, dacă tot gazul exportat în Europa, mai puțin cel către Grecia, Bulgaria i Italia, ar fi ajuns în România)

Alte 9,5 miliarde de metri cubi au fost exportate în Turcia, iar 2,5 miliarde de metri cubi în Georgia.

În ceea ce privește schimburile comerciale cu România, peste jumătate din acestea reprezintă importuri de țiței și produse petroliere.

După intrarea în vigoare a embargo-ului impus de UE importurilor de țiței și produse petroliere rusești, și rafinatorii autohtoni (OMV Petrom, Rompetrol și Lukoil) au fost nevoiți să se reorienteze și să găsească surse alternative de import, una dintre acestea, pe lângă Kazahstan, fiind Azerbaidjanul.

LISTA Vin reducerile - Tarife de la 38 de lei pe noapte pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI LISTA Vin reducerile - Tarife de la 38 de lei pe noapte pe litoralul românesc

Volumul de motorină importat pe cale maritimă de România, de exemplu, a crescut în luna mai cu 2% și s-a ridicat la 425.000 tone, principalele volume fiind descărcate în terminalul de la Constanța, operat de compania, majoritar deținută de statul român, Oil Terminal. Două treimi din importuri (281.000 tone) au provenit provin de la rafinăria STAR, deținută de azerii de la Socar în Turcia, care-și vinde practic jumătate din producție către România.

Pe lângă carburanți auto, Socar Petroleum importă și distribuie în România și produse petrochimice, precum metanol, uree, polietilenă și polipropinenă. Compania operează trei depozite, la Teiuș, Onești și Constanța.

În toamna anului 2022, la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
azerbaidjan
gaze
țiței
petrol
ue
românia
export
import
socar romania
benzinarii socar
extindere socar romania