Ministru ungar îi compară pe guvernatorii băncilor centrale cu ''ciclopii''

Ministru ungar îi compară pe guvernatorii băncilor centrale cu ''ciclopii''
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2024

Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, și-a reînnoit atacurile asupra Băncii Naționale, pentru ca aceasta să ofere mai multe stimulente economiei, și i-a criticat pe oficialii de la NBH ca fiind concentrați doar pe inflație, transmite Bloomberg.

Aceasta este ultima salvă într-un război al declarațiilor dintre Marton Nagy și guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy și vine într-un moment în care guvernul de la Budapesta încearcă să repună economia pe creștere după recesiune. Acest conflict mai vechi între cei doi a afectat în mod periodic cursul de schimb al forintului, în condițiile în care oficialii de la Banca Națională au fost presați să reducă dobânzile, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
O afacere a explodat după ce bogații planetei au început să cumpere masiv aur CITEȘTE ȘI O afacere a explodat după ce bogații planetei au început să cumpere masiv aur
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Oficialii băncilor centrale se comportă ca "ciclopii", având privirea fixată doar asupra inflației, a spus Marton Nagy într-o declarație publicată de portalul de știri Index. "În prezent inflația este în jurul a 4%. Într-un astfel de context, relansarea creșterii poate începe", a apreciat Marton Nagy.

Banca Națională a Ungariei (NBH) a spus în repetate rânduri că este mandatată prin lege să se concentreze pe stabilitatea prețurilor. Mandatul guvernatorului NBH, Gyorgy Matolcsy se va încheia anul următor ceea ce îi conferă premierului Viktor Orban șansa de a alege pe cineva mai loial.

Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani CITEȘTE ȘI Băncile din Rusia, afectate de scăderea lichidităților în yuani

În condițiile în care creșterea economică este prognozată la 2% pentru acest an, banca centrală ar trebui să revină la inițiativele sale din trecut, precum programul Finanțare pentru Creștere, destinat subvenționării creditării, a apreciat ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy. Acesta a adăugat că executivul de la Budapesta va veni cu propriile sale planuri fiscale, pentru a ajuta familiile și micile companii.

În schimb, oficialii de la Banca Națională a Ungariei au spus că, până la finele lui 2024, ar putea fi decise una sau chiar două noi reduceri de dobândă, după mai mult de un an de decizii de relaxare a politicii monetare, dar au avertizat în repetate rânduri că este nevoie de o abordare prudentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
banci