GAZE Extragerile au depășit injectările. Prețurile spot au scăzut la 155 lei/MWh, producția situându-se la un nivel anual record

GAZE Extragerile au depășit injectările. Prețurile spot au scăzut la 155 lei/MWh, producția situându-se la un nivel anual record
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 nov 2023

Companiile autohtone au început să extragă mai mult gaz din depozite decât înmagazinează, dezechilibrând suplimentar raportul dintre cerere și ofertă de pe piața gazelor, caracterizată cu un nivel record al producției și un grad de peste 100% de umplere a depozitelor. Drept urmare, prețul unui MWh de gaz cu livrare în ziua următoare a coborât joi la 155 lei, cu numai 5 lei peste cel reglementat, după ce în urmă cu numai o săptămână se situa la peste 200 lei/MWh, relevă datele analizate de Profit.ro.

Comparativ, la aceeași dată a anului trecut, prețul unui MWh cu furnizare în ziua următoare era de 430 lei/MWh, iar cel din urmă cu 2 ani, de 318 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Guvernul a majorat unele redevențe miniere, inclusiv pe ape minerale, dar doar pentru licențele noi. Vrea și indexare anuală cu inflația CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a majorat unele redevențe miniere, inclusiv pe ape minerale, dar doar pentru licențele noi. Vrea și indexare anuală cu inflația

Un preț mai redus pentru această perioadă, de aproximativ 70 lei/MWh a fost înregistrat la începutul lunii noiembrie 2020, în plină pandemie, când cererea fusese carantinată de măsurile impuse de diferitele guverne.

Producătorii autohtoni mai au o singură alternativă la acoperirea consumului curent, și anume exportul. Joi, importurile din Bulgaria se situau la 4,3 milioane mc, iar exporturile la 6,3 milioane mc, toate având ca destinație Ungaria.

Joi, potrivit datelor Transgaz, erau extrași din depozite 1,2 milioane mc și injectați doar 0,3 milioane mc, iar producția se situa la niveluri record ale anului, de peste 24,7 milioane mc/zi (sau 265 GWh/zi).

Primele efecte ale limitării numerarului: Mai multe bănci au transmis clienților că urmează creșteri de comisioane pentru operațiunile cu numerar de la ghișee. 60.000 de mici comercianți din zonele rurale, afectați CITEȘTE ȘI Primele efecte ale limitării numerarului: Mai multe bănci au transmis clienților că urmează creșteri de comisioane pentru operațiunile cu numerar de la ghișee. 60.000 de mici comercianți din zonele rurale, afectați

În pofida creșterii consumului intern la peste 225 GWh/zi, acesta nu se ridică la nivelul producției curente, ceea ce, în absența capacităților de depozitare (al căror grad de umplere a depășit 102%), oferă o singură alternativă producătorilor autohtoni, exportul.

Cum însă gradul de umplere al depozitelor din Ungaria se apropie de 100% (pe 31 octombrie era de 98%) și cererea maghiară s-ar putea diminua la nivelul importurilor necesare acoperirii consumului curent.

Dezechilibrul dintre oferta și cererea de gaz de pe piața internă și-a făcut simțite efectele și pe piața spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Prețul intraday al unui MWh de gaz a coborât miercuri sub 170 de lei/MWh, iar cel a unui MWh cu furnizare în ziua următoare (joi) a auns la 176,9 lei.

Orange Romania, amendată de echipa de control a ANPC CITEȘTE ȘI Orange Romania, amendată de echipa de control a ANPC

Joi, prețurile spot s-au redus suplimentar, cu alte 12,5 procente, un MWh cu furnizare în ziua de vineri ajungând la 155 lei.

Producția zilnică de gaze a atins un nou nivel record al ultimului an, după finalizarea reviziei planificate a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG).

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, sâmbătă, 28 octombrie, producția internă a urcat la 274,5 GWh, după ce scăzuse cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia.

Ultima dată când producția zilnică internă s-a situat peste acest nivel a fost exact în urmă cu un an, pe 29 octombrie 2022, când aceasta s-a ridicat la 275,1 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
bsog
producție internă
înmagazinare