Simtel Team, compania românească de tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), specializată în principal în inginerie, achiziții și construcții (EPC), precum și operare și mentenanță de centrale fotovoltaice, își extinde portofoliul prin lansarea unei noi linii de business dedicată sistemelor de stocare a energiei, oferind soluții complete de consultanță, EPC (Engineering, Procurement and Construction), operare comercială, service și mentenanță.
Recent, Simtel a intrat și pe piața locală de furnizare de gaze naturale.
Asta după ce, la începutul anului, subsidiara GES Furnizare a Simtel Team a început să activeze pe cea de furnizare de energie electrică.
Lansarea acestei linii de business vine într-un moment în care Simtel continuă să dezvolte proiecte importante în domeniul stocării de energie. În prezent, compania deține cinci parcuri de stocare a energiei aflate în construcție, cu o capacitate totală de aproximativ 200 MWh, și estimează finalizarea acestora în etape, până la sfârșitul anului 2026. Totodată, în acest an, compania a semnat două parteneriate strategice pentru dezvoltarea companiei în sectorul de stocare a energiei.
Un parteneriat a fost semnat cu PRIME Batteries Technology, unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană și singurul producător de baterii din România, pentru dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul energiei regenerabile. Parteneriatul vizează creșterea eficienței energetice, reducerea costurilor și accelerarea implementării de proiecte sustenabile, atât în România, cât și în Europa.
Cel de-al doilea parteneriat a fost semnat cu Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România și Europa de Sud-Est, ce vizează dezvoltarea, construirea și vânzarea de proiecte fotovoltaice și/sau mixte cu o capacitate totală instalată de aproximativ 150 MWp. În plus, parteneriatul urmărește și dezvoltarea de soluții de stocare a energiei electrice cu o capacitate de până la 120 MWh.
Simtel Team a terminat primele 9 luni ale anului cu un profit net de 6,6 milioane lei, cu aproape 60% mai mic decât cel de 16,31 milioane lei din primele 3 trimestre din 2023, la venituri din exploatare de 172,34 milioane lei, în scădere cu 19,40% față de cele de 213,84 milioane lei din perioada similară a anului trecut.
Cei mai mari acționari ai Simtel Team, înființată în 2010, sunt fondatorii Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău, care dețin fiecare puțin peste 23% din titluri.