EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați

EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați

Alexander Raths | Dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 aug 2022

Executivul a decis păstrarea actualelor prețuri finale plafonate la energie, deși au existat și propuneri de majorare a acestora, și caută totodată soluții, inclusiv de supraimpozitare a activității de trading, astfel încât să descurajeze ″practicile speculative″ care majorează artificial cotațiile pe piețele angro, unde prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Este luată în calcul o supraimpozitare pe întregul lanț, producție-furnizare-intermediere.

Urmărește-ne și pe Google News

″În Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie coordonat de premierul Nicolae Ciucă s-a stabilit ca obiectiv să se păstreze actualul nivel de plafonare, desi au existat și propuneri de majorare a plafoanelor. Analizele și măsurile propuse se vor subsuma acestui obiectiv, de păstrare a actualelor plafoane″, au spus sursele citate.

Comisia Europeană: Cea mai gravă secetă înregistrată în Europa în \'\'ultimii cel puțin 500 de ani\'\' CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Cea mai gravă secetă înregistrată în Europa în ''ultimii cel puțin 500 de ani''

După cum a relatat Profit.ro, mai multe organizații profesionale ale industriei energetice au solicitat recent Guvernului, printr-o scrisoare, modificarea legislației în vigoare privind schema de sprijin pentru consumatori, prin majorarea plafoanelor de preț final la energie, reducerea numărului de clienți beneficiari ai acestor plafoane și a consumului acestora.

Sursele Profit.ro spun că, în viziunea Guvernului, pe zona de energie electrică, prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″.

S&P Global: Franța calcă, în mod neașteptat, pe urmele Germaniei. Economia franceză s-a contractat în august pentru prima dată în ultimul an și jumătate CITEȘTE ȘI S&P Global: Franța calcă, în mod neașteptat, pe urmele Germaniei. Economia franceză s-a contractat în august pentru prima dată în ultimul an și jumătate

Problema nu e la producători, ci la traderi. În timp ce producătorii sunt supraimpozitați, traderii nu sunt. Se caută soluții de descurajare a practicilor speculative care duc la majorarea prețurilor, inclusiv supraimpozitarea – nu neapărat a profitului. Premierul Ciucă a cerut Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să vină cu soluții pentru piața de energie electrică, inclusiv în ceea ce privește o potențială impozitare a traderilor″, au explicat sursele menționate.

Recent, prețul mediu de pe piața spot de energie electrică de la București, unde se tranzacționează peste jumătate din consumul național, a depășit maximul istoric de 3.000 lei/MWh.

Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie în Guvernul Ponta și ex-președinte al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), a susținut recent că România trebuie să suspende piața spot de energie electrică. ″România trebuie să discute rapid cu cei de la Comisia Europeană, să obțină acceptul și să suspende pe o perioadă nedeterminată platforma PZU (Piața Zilei Următoare – n.r.) de tranzacționare. Riscurile și beneficiile trebuie atent analizate″, a spus Nicolescu.

În replică, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a declarat marți într-o întâlnire cu presa că PZU; unde prețurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichidă piață de energie din România și nu poate fi închisă. "Nu putem închide cea mai lichidă piață din România, PZU. Este și piața din care suntem interconectați, iar dacă o desființăm nu mai vine energia din import. Pe de altă parte, și în alte țări sunt aceleași probleme. Problema este la nivel european, iar soluția trebuie găsită tot la nivel european. Dacă fiecare țară își face soluție proprie, vor apărea distorsiuni și fluxuri comerciale nefirești care ar înrăutăți situația", a precizat președintele AFEER.

Șefa agenției de meteorologie din Ungaria și adjunctul său, demiși după ce focul de artificii programat de Ziua Națională a fost amânat din cauza unor alerte de vreme extremă CITEȘTE ȘI Șefa agenției de meteorologie din Ungaria și adjunctul său, demiși după ce focul de artificii programat de Ziua Națională a fost amânat din cauza unor alerte de vreme extremă

Conform acelorași surse, până în prezent, pentru schema de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor aplicată în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, statul le-a decontat furnizorilor suma totală de 3,3 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin Ministerul Energiei și 1,5 miliarde lei prin Ministerul Muncii.

″Din bugetul pe anul acesta s-au făcut până în prezent plăți de 1,8 miliarde lei prin Ministerul Energiei pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, iar ANRE estimează că se va ajunge la 2,2 miliarde lei. Pentru aprilie, pe noua schemă de plafonare, s-au depus la ANRE solicitări pentru circa 200 milioane lei, dar încă nu au fost transmise la plată la minister. Cei 2,5 miliarde lei alocați în plus Ministerului Energiei la rectificarea bugetară vor fi suficienți până la următoarea rectificare, din octombrie. Pentru casnici, Ministerul Muncii a plătit deja 1,5 miliarde lei și a primit la rectificare alți 2 miliarde lei″.

Efectele inflației în SUA: Costul mediu al creșterii unui copil până la 17 ani a trecut de suma record de 300.000 de dolari CITEȘTE ȘI Efectele inflației în SUA: Costul mediu al creșterii unui copil până la 17 ani a trecut de suma record de 300.000 de dolari

Sursele guvernamentale au mai declarat că, până acum, ANRE nu a transmis încă oficial ″estimări fundamentate″ privind impactul bugetar total al acestor măsuri de sprijin pentru consumatori, care sunt preconizate să fie aplicate până la primăvară.

Potrivit legislației în vigoare, până la 31 martie 2023, la energie electrică, prețul final facturat de către furnizori este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh, maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusive, și maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici. La gaze naturale, prețul final facturat este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici, și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
preturi energie
plafonare preturi energie