Compania Heliopolis, susținută de familia cavalerului florentin Ferruccio Marchi, cu istoric puternic în industria chimică italiană, pregătește construcția unui parc fotovoltaic cu o putere de circa 5,18 MW în comuna Periș, din nordul Bucureștiului. Proiectul ar putea intra în portofoliul Alerion Clean Power, compania fraților Gostner, care dețin cea mai mare exploatație de cereale bio din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor UniteHeliopolis, prezentă pe piața românească din 2010, cu sediul în Timișoara, a încheiat un parteneriat strategic cu Alerion Clean Power prin care s-a angajat să vândă, până în 2023, o rețea de proiecte fotovoltaice pregătite de dezvoltare în România, cu o capacitate totală de aproximativ 200 MW, din care 33 MW vor deveni operaționali în acest an. În acest demers, Heliopolis a realizat un joint-venture cu proprietarii Marchi Industriale din Florența, companie înființată în secolul XIX de cavalerul Ferruccio Marchi și moștenită de urmașii acestuia. În plus, Heliopolis este administrată de Paolo Signoretti, fost membru al consiliului director al Alerion.
CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi Compania românească PV Project RO, rezultată din parteneriatul dintre Heliopolis și familia Marchi, a cumpărat în martie 2021 un teren în suprafață de 18,6 hectare în comuna Periș din nordul Bucureștiului. În prezent, firma este în etapa de obținere a actelor necesare demarării construcției unui parc fotovoltaic cu o putere de circa 5,18 MW. Mai exact, planul prevede instalarea a 12.974 de panouri solare, dispuse în modele de câte 26 de panouri. Puterea fiecărui panou este de 450 W, potrivit documentației tehnice analizate de Profit.ro.
„Noi dezvoltăm acest proiect până la statusul de «Ready to Build» după care vom hotărî ce vom face cu el“, a declarat, pentru Profit.ro, Alexandru Iancovschi, operations manager în cadrul Heliopolis. O eventuală vânzare către Alerion va fi decisă ulterior, menționează acesta.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Heliopolis din Italia nu au răspuns până la acest moment.
Alerion, listată la Bursa de la Milano, a cumpărat, recent, 3 firme românești care dețin 3 parcuri fotovoltaice în construcție, cu o capacitate totală instalată de circa 14,3MW. Construcția parcurilor este estimată a se finaliza în octombrie 2021 și este parte din acordul de colaborare semnat cu PV Project RO.
Alerion țintește atingerea unei capacități instalate brute de 1.544 MW până la sfârșitul anului 2023, o creștere brută de 85% față de capacitatea avută în 2020. Piețele țintă sunt Italia, România și Spania, iar mixul tehnologic va fi îmbogățit prin intrarea pe sectorul panourilor fotovoltaice din Italia și România. Investițiile programate pentru 2021-2023 se ridică la circa 700 de milioane de euro. Compania are planificată o expunere de 29% pe piața românească până în 2023.
Alerion este parte a grupului FRI-EL, fondat și deținut de Thomas, Josef și Ernst Gostner. Grupul fraților Gostner are în proprietate 13.200 de hectare de teren agricol în localitatea Pardina din Delta Dunării, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari agricultori din România după suprafața de teren cultivată.
Activitățile agricole locale sunt derulate prin firmele Delta-Rom Agriculture și Anglo-Rom Agriculture, care au 125 de angajați permanenți. FRI-EL cultivă în România porumb, grâu, orz, floarea soarelui, rapiță și soia și are cea mai mare exploatație de cereale bio din țară. Produsele cultivate în România ajung la corporații mari precum Barilla și Nestlé.