Operațiunile din România ale grupului italian de energie și utilități Enel au suferit pierderi operaționale de 154 milioane euro în România în primul trimestru al anului, față de un profit de 73 milioane euro în T1 2021, din cauza scumpirii galopante a energiei electrice pe piețele angro, coroborată cu măsurile guvernamentale de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor pentru consumatori, nedecontate de la buget decât într-o mică măsură, și cu nerecunoașterea în tarife a creșterii masive a costurilor distribuitorilor.
Regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din această țară, reclamă acum directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, pentru Reuters, adăugând că au loc totuși discuții cu Guvernul.
"Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.
Pe segmente de activitate, furnizarea a adus Enel pierderi de 138 milioane euro, distribuția - de 73 milioane euro în România, iar tradingul – de 3 milioane euro. În compensație, producția de energie regenerabilă a terminat primele 3 luni din 2022 cu profit de 57 milioane euro.
Investițiile Enel în România au scăzut cu peste 50% în perioada menționată, de la 48 la 23 milioane euro, din care 20 milioane euro în rețelele de distribuție.
Statul român trebuie să își îndeplinească obligațiile de plată pe care le-a asumat către furnizorii de energie, de decontare a costurilor plafonării prețurilor și compensării facturilor, nefiind achitate nici 30% din sumele pe care statul se angajase să le plătească, a declarat joi directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Daniela Dărăban, la conferința News.ro Energy road. "Restul presiunii financiare este la nivelul furnizorilor, care în continuare se lovesc de prețuri mari pe piața angro, achiziționează în continuare energie la acest preț, plătesc tariful de distibuție, plătesc tariful de transport, plătesc taxele, TVA, nu există întârzieri la aceste plăți, dar statul român are întârzieri greu explicabile", a arătat Dărăban.
CITEȘTE ȘI Elon Musk spune că a primit peste 7 miliarde de dolari finanțare, de la 19 investitori, pentru a putea prelua TwitterÎn martie, directorul Departamentului Reglementări și Antitrust al Enel România, Valeriu Binig, spunea în cadrul dezbaterii PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei” că furnizorii din România ai grupului Enel au primit din partea statului doar 17 milioane de lei din cei 247 milioane de lei pe care ar fi trebuit să îi încaseze în urma aplicării schemei de compensare și plafonare pe perioada noiembrie-ianuarie.
După cum a relatat Profit.ro în aprilie, operatorii rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, alături de operatorii de transport și sistem Transelectrica și Transgaz, au solicitat autorităților să le ofere garanții de stat că își vor recupera pierderile de anul acesta provocate de diferența dintre prețurile reale la care cumpără angro din piață energie și gaze pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) și prețurile care le sunt recunoscute de către ANRE în tarifele reglementate practicate, pentru a putea împrumuta de la bănci, de pe piețele financiare sau de la acționari banii necesari continuării achizițiilor pentru acoperirea CPT, însă cel puțin deocamdată au fost refuzați.