Germania închiriază terminale plutitoare de gaze naturale lichefiate pentru reducerea dependenței de Rusia

Germania închiriază terminale plutitoare de gaze naturale lichefiate pentru reducerea dependenței de Rusia
scris 5 mai 2022

Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilități RWE AG și Uniper SE, în scopul reducerii dependenței energetice de Rusia, transmite Bloomberg,

Companiile de transport Hoegh LNG și Dynagas vor furniza fiecare două din terminalele GNL, care împreună au capacitatea de a converti anual cel puțin 20 miliarde metri cubi de gaz super-răcit, aproximativ o cincime din necesarul Germaniei, a anunțat joi Ministerul Economiei. Terminalele vor fi operate de RWE și Uniper, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Embargoul asupra petrolului rusesc riscă să amplifice problemele cu inflația ridicată în Europa CITEȘTE ȘI Embargoul asupra petrolului rusesc riscă să amplifice problemele cu inflația ridicată în Europa

"Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie ca livrările noastre de energie să se bazeze pe piloni mult mai robuști", a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Printre cei mai mari exportatori globali de GNL se află SUA, Australia și Qatar.

Țările europene caută să-și diversifice rapid livrările de energie, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei. Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului. Aceste evoluții arată necesitatea reducerii urgente a dependenței de combustibilii fosili rusești.

De la invadarea Ucrainei, Germania a redus deja ponderea importurilor de gaze rusești la aproximativ 35%, de la aproape 50%, și vrea să ajungă la doar 10% până în vara lui 2024.

Guvernul de la Berlin a alocat 2,94 miliarde de euro pentru plata terminalelor plutitoare de GNL și a infrastructurii necesare pentru a le conecta la rețea, a confirmat Ministerul Economiei.

Germania, care are nevoie anual de aproximativ 95 miliarde metri cubi de gaze, nu are în prezent terminale GNL, iar cele din statele vecine, cum ar fi Țările de Jos, Franța, Belgia și Polonia, nu au suficientă capacitate pentru a furniza gaze întregii Europe.

Până în 2026, Germania intenționează să contruiască mai multe terminale fixe GNL.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependența importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum și de infrastructurile esențiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deținute de firme rusești. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gaze