Doi giganți bancari francezi finanțează extracția gazelor românești din Marea Neagră

Doi giganți bancari francezi finanțează extracția gazelor românești din Marea Neagră
scris 3 dec 2020

Doi giganți bancari francezi, unul dintre ei inclusiv prin intermediul subsidiarei sale din România, s-au implicat în finanțarea costurilor de dezvoltare a celui mai avansat proiect de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră, singurul în privința căruia a fost luată decizia finală de investiție și la care lucrările se află într-un stadiu avansat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, divizia din Londra a Societe Generale (SocGen), împreună cu subsidiara românească BRD a SocGen și cu "brațul" de investment banking al Credit Agricole se numără, alături de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), printre aranjorii și împrumutătorii inițiali ai unui contract de facilitate multiplă de credit de tip revolving încheiat cu concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră la finalul anului trecut, indică un document oficial analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată relevă că valoarea facilității este de 200 milioane euro și destinată, printre altele, finanțării costurilor de forare, dezvoltare, construire, testare, producție, funcționare, gestionare și întreținere a zăcămintelor de gaze Ana și Doina din perimetrul Midia. Acesta este concesionat de către Black Sea Oil&Gas, care deține 65% din drepturi și calitatea de operator, Petro Ventures Resources (20%) și Gas Plus (15%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Protest la Paris - Mai multe mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea polițiștilor CITEȘTE ȘI Protest la Paris - Mai multe mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea polițiștilor

Black Sea Oil&Gas (BSOG) este controlată indirect de către grupul american de asset management Carlyle, BERD deținând o participație minoritară, de circa 10%, din capital.

Recent, și ca urmare a unor întârzieri în dezvoltarea proiectului Midia, au fost convenite unele modificări în contractul de credit, se mai menționează în document. Facilitatea de împrumut de 200 milioane euro este garantată cu ipoteci pe acțiunile, activele, creanțele și conturile BSOG.

Proiectul Midia este singurul cu decizie finală de investiție din Marea Neagră. BSOG a finalizat luna trecută lucrările la conducta de 1,5 km de traversare subterană a plajei de la Vadu, aceasta fiind prima lucrare de acest gen din România, a anunțat la videoconferința Profit Energy.Forum - Energia post-Coronavirus, Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

Un jurnalist olandez a intrat într-o videoconferință secretă a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană - VIDEO CITEȘTE ȘI Un jurnalist olandez a intrat într-o videoconferință secretă a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană - VIDEO

Gazele extrase de platforma offshore Ana vor ajunge la o instalație de tratare a gazelor situată pe țărm, cu o capacitate de 1 miliard de metri cubi pe an (reprezentând cam 10% din consumul anual al României), printr-o conductă în lungime de 126 de kilometri, la care lucrările au debutat în septembrie.

"Stadiul de realizare a proiectului este în prezent la 33% și considerăm în continuare că obiectivul de a demara producția de gaze în 2021 este fezabil", declarat în august, pentru S&P Global Platts, directorul general al BSOG, Mark Beacom

El a spus în repetate rânduri că decizia finală de investiție în proiectul Midia a fost luată în perspectiva modificării de către autorități a prevederilor descurajatoare pentru investiții din Legea offshore, referitoare la nivelul și modalitatea de impozitare și la limitările impuse exporturilor de gaze.

Atenție - Taxă pe ambalaje, pregătită să fie introdusă în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET. Cum pot fi recuperați banii. Sistem aprobat de 2 ani, dar nereglementat CITEȘTE ȘI Atenție - Taxă pe ambalaje, pregătită să fie introdusă în magazine. Garanție de 50 bani impusă la plată pentru fiecare sticlă, doză și PET. Cum pot fi recuperați banii. Sistem aprobat de 2 ani, dar nereglementat

"Pentru ca România să-și păstreze avantajul competitiv câștigat în raport cu statele vecine este necesar ca legislația ostilă adoptată în 2018 să dispară complet”, spunea Beacom în septembrie, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor la conducta submarină. În prima parte a anului, el avertiza că, dacă până la demararea producției de gaze nu va fi modificată Legea offshore, BSOG poate deschide o acțiune juridică împotriva statului român.

Proiectul Guvernului de modificare a Legii offshore va include o relaxare a supraimpozitării producției de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat recent secretarul de stat din Ministerul Economiei Niculae Havrileț. Potrivit acestuia, se are în vedere diminuarea bazei de impunere, astfel ca, în consecință, producătorii să datoreze sume mai mici ca impozit suplimentar.

"Au mai fost discuții cu privire la suprataxare, s-au rezolvat, în sensul că e normal să fie suprataxați producătorii în momentul în care piața este volatilă și ei obțin venituri pe aripile vântului, windfall. Pe o perioadă foartă scurtă de timp, cum am avut în 2011, de exemplu, când gazele de import au fost 600 de dolari/1.000 de metri cubi față de 150  de dolari prețul producției interne. În cazul în care există aceste creșteri fenomenale de pe o zi pe alta, și în alte state există un principi al suprataxării. Dar nu putem pleca de la prețul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare ((45,71 lei/MWh – n.r.), un preț specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiții recuperate, amortizate, nu putem impune acel preț foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui imvestitor nou, cu un grad de risc uriaș față de un producător din zona onshore, știm foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă", a spus Havrileț.

viewscnt
Afla mai multe despre
perimetru gaze midia marea neagra
black sea oil&gas midia
modificare legea offshore