Noul termen de finalizare a construirii noii centrale a Romgaz de la Iernut este 30 iunie 2021 și nu finalul anului în curs, cum se preconiza inițial, iar Guvernul se vede nevoit să modifice din nou legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare.
În primăvară, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, explica succint la Profit TV motivele întârzierii lucrărilor.
"Sunt dificultăți vizavi de partenerul Duro Felguera, altfel se muncește pe șantier, sunt 200 și ceva de muncitori. Guvernul ne-a ajutat mult cu HG-ul de prelungire a Planului Național de Investiții (PNI). Ne întâlnim cu toți contractorii ca să încercăm să adoptăm formula contractuală finală. Totul a plecat de la o datorie a Duro Felguera față de General Electric, de 14 milioane euro. Spaniolii aveau probleme financiare din 2016, care în timp s-au amplificat, au luat bani de la Romgaz și n-au plătit mai departe la General Electric", spunea, public, Volintiru.
CITEȘTE ȘI Orban asigură că nu sunt liste in ministere cu priorități la vaccinare, dar admite că a fost trimisă o adresă, pe care o prezintă ca "o încercare de a vedea dacă oamenii sunt deschiși". Ciolacu spune că are informații legate de astfel de listePe de altă parte, cei de la Duro Felguera au anunțat pe 28 mai, într-o raportare către Bursa spaniolă, că asocierea Duro Felguera-Romelectro a ajuns la un acord cu clientul Romgaz care prevede prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor până pe 26 decembrie, eliberarea unei sume de 11,4 milioane euro din garanția de bună execuție reținută de client, de natură să permită consorțiului să-și plătească subcontractorii, precum și recunoașterea de către Romgaz a unor pretenții de 14 milioane euro, ceea ce, potrivit companiei spaniole, urma să genereze o îmbunătățire de 3 milioane euro a rezultatului obținut de Duro Felguera din proiectul Iernut.
Ulterior, la finalul lunii august, Duro Felguera a anunțat că a solicitat oficial sprijin financiar de la Guvernul spaniol, în valoare cumulată de 100 milioane euro, ca urmare a problemelor financiare determinate de pandemia COVID-19.
Astfel, compania a cerut împrumuturi de 70 milioane euro și o majorare de capital de 30 milioane euro prin intermediul Fondului de 10 miliarde euro creat de autoritățile spaniole pentru sprijinirea solvabilității companiilor afectate financiar în pandemie.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană susține că România are nevoie de noi măsuri structurale pentru a corecta deficitul excesivAcum, într-un documental guvernamental, se afirmă că spaniolii de la Duro Felguera au obținut certificat de forță majoră în România pentru perioada martie-iunie 2020.
Potrivit sursei citate, pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra implementării proiectelor aflate în curs de execuție din cauza măsurilor adoptate de către autoritățile române, precum și de autoritățile din majoritatea statelor europene și anume: carantina, restricții de călătorie, închiderea frontierelor, limitarea transporturilor de mărfuri neesențiale etc. Din cauza acestor măsuri excepționale, implementarea proiectelor de investiții a încetinit în ultimele luni, deoarece au început să se producă limitarea mobilității și lipsa materialelor și a echipamentelor, iar majoritatea furnizorilor au notificat beneficiarii că, din cauza restricțiilor de mobilitate și a condițiilor dificile de expediere, nu pot respecta termenele inițiale și graficele de implementare.
"În cazul investiției de la Iernut, executantul, asocierea Duro Felguera S.A. și S.C. Romelectro S.A. a notificat beneficiarul S.N.G.N. Romgaz cu privire la invocarea clauzei de forță majoră și imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale precum și cu privire la obținerea Certificatului de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, document care atestă faptul că, în perioada 15.03.2020-15.06.2020, Contractul de lucrări a fost afectat de evenimentul de forță majoră. De asemenea, Duro Felguera SA, contractorul principal în realizarea investiției de Iernut, s-a confruntat cu probleme financiare interne, apărând astfel divergențe contractuale între Duro Felguera SA, liderul asocierii, și General Electric, principalul furnizor de echipamente, divergențe care au avut un impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor, cu toate că S.N.G.N. Romgaz și-a indeplinit toate obligatiile contractuale de plată", se arată în documentul public.
CITEȘTE ȘI Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient 95%, arată rezultatele finale ale testelor clinice, anunță alianțaÎn aceste condiții, Guvernul are în vedere modificarea legislației în vigoare pentru prelungirea termenului maxim de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI, în sensul prelungirii acestuia de la 31.12.2020 până la data de 30.06.2021. De asemenea, perioada de eligibilitate a cheltuielilor, în ceea ce privește perioada de realizare a acestora, va fi prelungită până la data de 31.07.2021, corelat cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI.
Totodată, durata contractelor de finanțare va fi prelungită în mod coroborat cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI, iar termenul maxim de rambursare a cheltuielilor eligibile aferente investițiilor va fi prelungit de la 30.06.2021 la 31.12.2021.
Acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz, controlat de stat prin Ministerul Economiei, cu 70% din acțiuni, au aprobat recent rectificarea bugetului pe 2020 al companiei în scădere cu circa 25% în ceea ce privește profitul, veniturile și investițiile realizate, în principal din cauza scăderii cererii, a producției și a cotațiilor din piață, din cauza pandemiei COVID-19, dar și a noilor obligații legale de ofertare de gaze pe burse prin licitații cu prețuri de pornire plafonate, așa-numitul program de gas release. Romgaz și-a redus cu 20,5% profitul net înregistrat în primele 9 luni, ca urmare în principal a scăderii cu peste 19% a producției, pusă de oficialii companiei pe seama crizei coronavirusului. Începând cu luna septembrie însă, nivelul producției a revenit la normal, cu o majorare considerabilă în octombrie, ceea ce ar putea conduce la rezultate mai bune pe ultimul trimestru.