Un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, vrea să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, profitând de o modificare legislativă recentă, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
A fost deja aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de firma respectivă, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia.
Firma este înregistrată în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, având adresa în cartierul Al Nahyan, ce poartă numele familiei conducătoare din Emirate.
În iunie, o delegație guvernamentală românească, condusă de premierul Nicolae Ciucă și din care a făcut parte și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat Emiratele Arabe Unite, având discuții cu șeful statului, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, inclusiv cu privire la cooperarea în domeniul energetic dintre cele două țări. Romelectro are o vastă experiență de lucrări în Orientul Mijlociu și lumea arabă, deținând o subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.
Un act normativ de modificare a Legii insolvenței, adoptat în iulie, a introdus în lege noțiunea de "finanțare intermediară", definită ca "orice finanțare, inclusiv constituire de garanții, credit furnizor cu termen de plată mai mare de 90 de zile, acordată de un creditor existent sau un creditor nou, (…) pe durata perioadei de observație, în procedura insolvenței", aceasta trebuind să fie "rezonabilă și imediat necesară pentru ca activitatea debitorului să se poată derula în continuare sau pentru ca valoarea afacerii debitorului să fie păstrată ori sporită".
Potrivit noii forme a legii, finanțările intermediare acordate debitorului, cu aprobarea adunării creditorilor, beneficiază de prioritate la restituire. Aceste finanțări se vor garanta, în principal, prin afectarea unor bunuri sau drepturi care nu formează obiectul unor cauze de preferință, iar în subsidiar, dacă nu există astfel de bunuri sau drepturi disponibile, cu acordul creditorilor beneficiari ai respectivelor cauze de preferință.
CITEȘTE ȘI Washingtonul a anunțat noi vânzări de arme Taiwanului pentru 1,1 miliarde de dolariConform documentului, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro.
Suma de 15,96 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Netflix ar urma să-și lanseze versiunea cu reclame înaintea Disney+″Între părți au avut loc discuții și negocieri cu privire la finanțare, în prezent fiind agreat conținutul unui contract de împrumut, precum și al documentelor care vor sta la baza dobândirii de către investitor a calității de acționar în cadrul Romelectro, incluzând, dar fără a se limita la, memorandum de înțelegere și contractul de cesiune a acțiunilor″, se menționează în document.
În prezent, conform termene.ro, Romelectro este controlată de mai mulți acționari români, persoane fizice, cei mai mari fiind Viorel Gafița (27,55% din capital), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabileLa data intrării în insolvență, în februarie, Romelectro avea contracte de execuție și montaj, aflate în diverse stadii de realizare, cu Transelectrica (în număr de 9), Complexul Energetic Oltenia (3), Hidroelectrica (2) și ANIF (2), fiind totodată în negocieri cu Romgaz (pentru reluarea lucrărilor la centrala nouă de la Iernut), cu Hidroelectrica (pentru reluarea proiectului AHE Jiu) și cu Transelectrica (pentru finalizarea proiectelor strategice de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice Smârdan și Stâlpu).
″Odată cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva Romelectro SA, băncile au înghețat liniile de finanțare existente, ceea ce generează implicit și imposibilitatea contractării unor credite noi. Lipsa capitalizării debitoarei o pune în situația imposibilității executării obligațiilor contractuale asumate, cu consecința rezilierii/denunțării contractelor de către beneficiari și imposibilitatea creditorilor actuali, chiar garantați, de a-și valorifica pe deplin creanțele, în condițiile în care garanțiile reale mobiliare acoperă numai într-o mică măsură pasivul debitoarei. Pentru a finanța activitatea curentă și contractele menționate mai sus, unele dintre acestea fiind încheiate fără avans, cu obligația finanțării lucrărilor de către Romelectro SA și obligația decontării lor ulterioare de către beneficiari, luând în considerare importanța strategică a acestor contracte pentru sistemul energetic național, mai ales în contextul actual al crizei energetice, Romelectro SA a identificat un potențial investitor - Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. – dispus să finanțeze activitatea acesteia. (...) Toate activele debitoarei sunt în prezent garantate în favoarea băncilor, inclusiv veniturile din contractele în derulare, motiv pentru care problema garantării creditorului se va pune doar cu privire la veniturile viitoare, obținute din noile contracte, fără a prejudicia drepturile celorlalți creditori″, se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI BERD împrumută Banca Transilvania cu 25 de milioane de euro pentru creditarea companiilor afectate de războiul din UcrainaRomelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda.
După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
Compania a terminat anul trecut cu pierderi de circa 190 milioane lei, la venituri totale de 101,7 milioane lei, și cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar al Romelectro figurează creanțe acceptate în sumă totală de peste 735 milioane lei.