Consiliul Concurenței investighează scumpirea bruscă a carburanților

Consiliul Concurenței investighează scumpirea bruscă a carburanților

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care prețurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

O informație lansată pe rețelele de socializare, cum că prețul carburanților va atinge pragul de 10 lei pe litru, iar în curând doar armata va putea alimenta. i-a determinat pe zeci de șoferi din mai multe orașe ale României să ia cu asalt benzinăriile.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Energiei a divulgat de la ce benzinărie a pornit, iar Guvernul a anunțat un control.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anticiparea unui anumit preț ce ar trebui practicat de către o companie și anunțarea acestuia în piață poate intra sub incidența prevederilor Legii Concurenței. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcție de propria strategie și de structura costurilor implicate de desfășurarea activității, înțelegerile și/sau acțiunile concertate referitoare la comportamentul pe piață fiind sancționate de legislația în domeniu.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.

Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie.

Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării. Aplicația este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât și ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store și Google Play și afișează prețurile pentru carburanții standard și premium (benzină și motorină) practicate în stațiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Autoritatea de concurență a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, 6 companii de distribuție a carburanților (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016.

De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanți (SC Tinmar Ind SA București, SC Planoil SRL București, SC Planoil Industries SRL București) au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
carburanti
benzina