Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Premier Energy cumpără un nou parc eolian în România. Spaniolii de la Iberdrola se retrag de pe piața locală

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Premier Energy cumpără un nou parc eolian în România. Spaniolii de la Iberdrola se retrag de pe piața locală
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2024

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Premier Renewable Invest Co S.R.L. intenționează să preia Eolica Dobrogea One S.A.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Profit.ro a anunțat că Grupul Premier Energy, controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, intenționează să preia parcul eolian Mihai Viteazu, cu o capacitate de 80 de MW, situat în județul Constanța. Este vorba de parcul deținut de compania spaniolă Iberdrola, care se retrage astfel de pe piața locală. Tranzacția este în valoare de 88 de milioane de euro.

FOTO Operațiunile de bunkeraj marin din România ale diviziei petroliere a gigantului rus de stat Gazprom, în faliment din cauza sancțiunilor UE împotriva Kremlinului CITEȘTE ȘI FOTO Operațiunile de bunkeraj marin din România ale diviziei petroliere a gigantului rus de stat Gazprom, în faliment din cauza sancțiunilor UE împotriva Kremlinului

În 2021, Profit.ro a anunțat că firma Eolica Dobrogea SRL, parteneră a gigantului spaniol Iberdrola la mai multe proiecte de parcuri eoliene din România și aflată de 7 ani în insolvență, are în plan obținerea autorizațiilor pentru construirea unui complex energetic integrat de 500 MW, format din unități de producție de energie din vânt și gaze naturale, plus instalație de hidroliză pentru generarea de hidrogen, chiar în "Mecca" industriei eoliene românești, comuna Cogealac din județul Constanța.

În 2008, gigantul spaniel Iberdrola anunța că a preluat 50 de proiecte de centrale eoliene din Dobrogea de la Eolica, cu o putere instalată totală de 1.600 MW. Dintre acestea, s-a concretizat însă numai cel al parcului eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW.

„Această achiziție strategică întărește în continuare angajamentul Premier Energy pentru leadership în producția de energie durabilă și își dublează practic amprenta în activul operativ de energie eoliană. Parcul eolian are o producție netă estimată de 165 GWh pe an”, este mesajul companiei Premier Energy.

Unul dintre cei mai vechi producători privați de energie regenerabilă a obținut prima victorie în ″meciurile″ industriei cu Fiscul împotriva supraimpozitării retroactive. Hidroelectrica și Nuclearelectrica au procese similare, pentru mize mult mai mari CITEȘTE ȘI Unul dintre cei mai vechi producători privați de energie regenerabilă a obținut prima victorie în ″meciurile″ industriei cu Fiscul împotriva supraimpozitării retroactive. Hidroelectrica și Nuclearelectrica au procese similare, pentru mize mult mai mari

Valoarea tranzacției este de 88 de milioane de euro și include aproximativ 520.000 de certificate verzi.

Grupul Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, este unul dintre cei mai mari jucători din segmentul energiei regenerabile, cu o capacitate instalată de peste 900 MW în proprietate, gestionare și dezvoltare în România.

Înainte de achiziție, parcul eolian era gestionat de Alive Capital.

Această tranziție asigură o continuitate operațională fără probleme și subliniază dedicarea Premier Energy pentru menținerea celor mai înalte standarde de eficiență și performanță, mai precizează compania.

Tranzacția este condiționată de aprobările de reglementare standard, inclusiv de aprobarea Consiliului Concurenței și se preconizează că va fi finalizată în acest an.

Premier Energy operează trei segmente de afaceri: producție, gestionare și furnizare de energie regenerabilă împreună cu subsidiara sa Alive Capital; producție, furnizare și distribuție de electricitate și furnizare și distribuție de gaze naturale.

DECIZIE Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme CITEȘTE ȘI DECIZIE Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme

Premier Energy a finalizat, în aprilie, achiziția CEZ Vânzare, acum Premier Energy Furnizare, consolidând portofoliul său regional la 2,4 milioane de clienți casnici și non-casnici.

Premier Energy este un distribuitor și furnizor de gaze naturale pentru consumatori rezidențiali și non-rezidențiali, operând o rețea de distribuție a gazelor de peste 3.600 km în mai multe județe din România.

Totodată, potrivit unui comunicat al Iberdrola, tranzacția cu Premier Energy marchează exitul de pe piața din România al companiei spaniole.

Iberdrola și-a dezvăluit în martie planul de a renunța la unele active din grup. 

viewscnt
Afla mai multe despre
premier
iberdola
eolian