CONFIRMARE OMV Petrom și Romgaz, obligate să oferteze 30% din producția internă pe piețele centralizate. Prețul maxim de licitare: o combinație între media prețurilor de pe bursa austriacă CEGH și cea internă

CONFIRMARE OMV Petrom și Romgaz, obligate să oferteze 30% din producția internă pe piețele centralizate. Prețul maxim de licitare: o combinație între media prețurilor de pe bursa austriacă CEGH și cea internă
scris 13 mai 2020

OMV Petrom și Romgaz vor fi obligate să scoată timp de 3 ani la licitație 30% din producție pe piețele centralizate, Bursa Română de Mărfuri (BRM) și OPCOM, în produse lunare, trimestriale, sezoniere și anuale, a decis Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE), care a aprobat miercuri un ordin în acest sens.

Procentul este mai mare decât cel din proiectul de ordin pus în dezbatere publică de ANRE la finalul lunii aprilie, proiect care viza o obligativitate de ofertare de numai 20%.

Urmărește-ne și pe Google News

O altă modificare se referă la prețul maximal propus și a fost anunțată în premieră de directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Dacă în proiectul de act normativ, ANRE propunea ca, la prima licitație, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare să fie de 95% din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH) în prima sesiune, cea din iunie 2020, ordinul adoptat miercuri prevede o combinație între 95% din ultimul preț cunoscut pentru produse similare de pe bursa austriacă CEGH, cu o pondere de 20%, și prețul mediu de pe bursele autohtone, cu o pondere de 80%.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a precizat pentru Profit.ro că practic, la prima licitație, cea din iunie pentru iulie, va conta doar prețul de pe bursa austriacă CEGH, după care, în urma formării unor prețuri relevante și pe bursele autohtone, vor fi introduse și acestea în formula de calcul al prețului maxim de licitație.

Începând cu anul viitor, prețul maxim ar urma să fie stabilit numai în funcție de media prețului de pe bursele interne, urmând a se renunța la prețul de pe CEGH, considerându-se probabil că acestea au devenit suficient de lichide.

În prezent, prețul forward pentru gazul cu livrare în luna iulie pe CEGH, este de 6,829 euro/MWh (33 lei/MWh), în timp ce ultima licitație similară de pe BRM a fost realizată la un preț de 50 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, dacă prețurile ar rămâne aceleași (ceea ce nu este cazul, prețul forward având tendința de a scădea odată cu apropierea termenului de executare a contractelor) producătorii vor fi obligați să scoată, cel puțin pentru luna iulie, 30% din producție la un preț de 31,5 lei/MWh.

EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19

Numai că, potrivit OMV Petrom, lifting cost-ul companiei (costul de producție, pus taxe plus deprecieri) ar fi de 3 ori mai mare decât costul de producție. În cazul petrolului ar fi de aproximativ 30 de euro/baril, însă nu e clar cât este în cazul gazului (dacă ar fi identic cu cel de la petrol ar fi de 17 euro/MWh).

Prețul de 31,5 de lei/MWh, stabilit pentru prima licitație de ANRE ar putea duce activitatea de extracție gaze, și așa redusă ca urmare a scăderii cererii, la limita profitabilității. Norocul producătorilor e că el se aplică “doar” la 30% din gazul extras.

În plus, depozitele de gaze din Europa ar putea, potrivit unor calcule ICIS, să se umple încă din primele zile ale lunii august, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe prețul gazului și așa afectat de reducerea consumului, în special al consumatorilor non-casnici, ca urmare a măsurilor de carantinare a economiei. Drept urmare, nu este exclus ca la finalul lunii iulie-începutul lunii august, prețurile de pe Bătrânul Continent să se prăbușească, după modelul țițeiului West Texas Intermediate (WTI), și să atingă un nivel minim istoric, chiar dacă nu negativ ca WTI.

A doua problemă este stabilirea cantității: 30% din producția pe 2019 din care se scad consumul tehnologic avizat de ANRM pentru anul 2019, precum și declinul mediu anual al rezervelor de gaze naturale (de 3% susține ANRE).

Numai că, potrivit OMV Petrom, producția companiei a scăzut cu 3,2% numai în primul trimestru, înainte de declanșarea crizei Coronavirusului. Romgaz susține că în aceeași perioadă producția i-a scăzut cu 2%, după care în aprilie cu numai puțin de 15%.

EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romgaz vrea să profite de criză și să intre pe piața rezidențială de gaze prin achiziționarea unui furnizor cu un portofoliu de clienți stabil

Cu alte cuvinte, în condițiile în care de la începutul lunii aprilie producția a scăzut cu 25%, proces ce se va prelungi cel puțin până la repornirea economiei, care deja pare a se amâna până după luna iunie, ANRE recunoaște numai o scădere de 3%, ceea ce face ca procentul de 30% din producția pe 2019 să devină de fapt 40% din producția reală din 2020.

ANRE susține că a avut 2 obiective când a adoptat respectivul ordin. Primul: impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, respectiv a piețelor centralizate de gaze naturale, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț. Cel de-al doilea: asigurarea accesului, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate lunar pentru produse forward de către principalii producătorii autohtoni (ROMGAZ și OMV Petrom) pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, clienți finali, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare). În acest sens a prevăzut scoaterea la licitație a unor pachete mai mici, care să fie accesibile nu numai celor doi mari furnizori (E.On și Engie), ci și altor furnizori, clienți finali sau traderi.

Ce mai prevede ordinul ANRE

  1. perioada de aplicare a Programului de ofertare gaze naturale pe piețele centralizate din România este intervalul 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022;
  2. titularii obligației de ofertare sunt producătorii de gaze naturale a căror producție anuală depășește 3.000.000 MWh;
  3. ponderea cantitativă repartizată în vederea ofertării pe fiecare din produsele standardizate menționate este : 30% - produse lunare, 20% - produse trimestriale, 20% - produsele sezoniere, 30% - produse anuale
  4. procesul de ofertare a cantităților de gaze naturale care fac obiectul prezentului Ordin se va desfășura în 5 sesiuni de licitație lunare, organizate pe platformele de electronice administrate de operatorii piețelor centralizate interesați, în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărei luni a perioadei pentru care se instituie obligația de ofertare.
viewscnt
Afla mai multe despre
producători
omv petrom
romgz
anre