Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit puternic în scădere previziunile pentru economia românească în acest an, în contextul pandemiei, și estimează acum o contracție de 4%. În toamnă, BERD estima o creștere de 3,2% pentru economia României.
În 2021, economia României ar urma să crească cu 4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Economia României a continuat să aibă o evoluție robustă în 2019, susținută de creșterea consumului privat, pe fondul unei politici fiscale prociclice, incluzând majorări salariale în sectorul public și creșterea pensiilor. În consecință, defiictul fiscal a crescut, atingând 4,6% din PIB în 2019, dar datoria publică a rămas moderată. În 2020, prognozăm o contracție economică de 4%, în ipoteza unei încetiniri semnificative a epidemiei în trimestrul al doilea și eliminării în totalitate a restricțiilor. Izolarea la domiciliu reduce consumul privat de serivicii care presupun contactul direct cu alte persoane și pe cel de bunuri durabile, care împreună reprezintă 30% din total. Impactul ar putea fi parțial compensat de creșterea cheltuielilor pentru alimente, care reprezintă 25% din cheltuielile totale, cea mai mare pondere în UE. Investițiile au scăzut pe fondul incertitudinii și sentimentului negativ din piață, iar presiunile de lichiditate și pertyrbările lanțurilor de aprovizionare ar putea înrerupe investițiile în curs", potrivit unui raport BERD.
BERD atrage atenția că, deși România este mai puțin dependentă de comerțul internațional comparativ cu alte state UE din regiune, pandemia a fost o lovitură și pentru exporturile românești, inclusiv pe fondul legăturilor comerciale cu Italia (circa 10% din bunurile exportate de România merg în Italia):
Pe de altă parte, Guvernul României estimează o contracție economică de doar 1,9% în 2020, mult sub estimările BERD, dar și ale Comisiei Europene și cele ale Fondului Monetar Internațional (FMI), care estimează o scădere de 6%, respectiv 5% pentru economia locală.