În timp ce procedura de evaluare a activelor (due diligence) Enel România este în plină desfășurare, compania publică de electricitate a Greciei, PPC, este la un pas de a prelua construcția unui mare proiect hidroelectric în Macedonia de Nord.
Potrivit presei din Macedonia de Nord, PPC a fost declarat investitorul preferat în licitația pentru construcția și administrarea împreună cu compania locală ESM (ElektraninaSevernaMakedonija) a hidrocentralei Cebren, cu o capacitate de 333 MW. Proiectul vizează dezvoltarea a trei unități de producție de energie hidroelectrică, una mare și două mai mici pe râul Crna Reka (Râul Negru), arată Rador.
Potrivit specificațiilor licitației, PPC și ESM vor prelua administrarea centralei pentru o perioadă de 80 de ani. La licitație a mai participat și compania franceză EDF, dar oferta sa a fost exclusă deoarece nu era însoțită de o scrisoare de garanție și a fost considerată neangajantă.
Autoritățile din Macedonia de Nord au evaluat dosarul ofertei depuse de PPC, iar contractul va fi semnat lunile următoare, după care va începe construcția barajului de la Cebren și a celor trei hidrocentrale. Proiectul va fi realizat prin procesul de parteneriat public-privat, iar compania publică de electricitate din Macedonia de Nord, ESM, va fi partenerul public în acest proiect. Centrala va avea o capacitate instalată de cel puțin 333 MW și o capacitate anuală de producție de 1000-1200 GWh de energie electrică. De notat că ESM, compania de stat de electricitate din Macedonia de Nord, produce în total aproximativ 4000 GWh pe an. Valoarea investiției este estimată la 500-600 de milioane de euro.
Acest nou acord se desfășoară în paralel cu pătrunderea PPC pe piața din România, unde procedura due diligence se află în faza finală, în cadrul acordului de negocieri exclusive dintre cele două părți, pentru achiziția companiei românești de către compania elenă.
Deciziile finale cu privire la finalizarea achiziției vor fi luate în februarie, după ce a fost acordată o prelungire de două săptămâni pentru a permite o examinare mai detaliată a datelor. După cum se știe de la manageri de nivel superior din cadrul companiei, PPC nu este interesată de achiziția filialei Enel din Grecia, iar preferința pentru compania românească se datorează diferenței mari care există în ceea ce privește evaluarea mijloacelor fixe și, mai ales, costului care este semnificativ mai mic pentru activele românești comparativ cu proiectele de surse regenerabile de energie în curs de dezvoltare în Grecia.
Prin aceste acțiuni, PPC își crește semnificativ portofoliul „verde”, care pe viitor ar putea fi trecut în întregime sub controlul subsidiarei sale PPC Renewables.