China și-a majorat în august stocurile de țiței, ajungând la cea mai mare cantitate din ultimii 14 ani, confirmând astfel că redresarea importurilor a fost determinată de stocare și nu de revenirea consumului, transmite Reuters.
Un total de 1,85 milioane de barili pe zi (bpd) au fost adăugați, fie către depozitele strategice, fie către cele comerciale, conform calculelor Reuters pe baza datelor oficiale.
Este cel mai mare flux către depozite din iunie 2023, când a fost stocată o cantitate de 2,1 milioane bpd, și reprezintă un avans major față de cantitatea depozitată în iulie, de 280.000 bpd, scrie Agerpres.
China nu dă publicității datele privind volumele de țiței care ajung sau ies din depozitele strategice și comerciale, dar se poate face o estimare prin deducerea cantității de țiței procesate din cantitatea totală de țiței disponibilă din importuri și din producția internă.
Rafinăriile din China au procesat luna trecută 59,07 milioane tone metrice de țiței, echivalentul a aproximativ 13,91 milioane bpd, în ușoară creștere față de nivelul de 13,908 milioane bpd procesat în iulie.
Cel mai mare importator mondial de țiței a adus în țară o cantitate de 11,56 milioane bpd în august, în timp ce producția internă a fost de 4,20 milioane bpd, astfel încât rafinăriile au avut la dispoziție o cantitate totală de 15,76 milioane bpd. Scăzând volumul procesat de 13,91 milioane bpd, rezultă un surplus de 1,85 milioane bpd.
CITEȘTE ȘI FOTO Pas spre startul lucrărilor la noua centrală în cogenerare din Vatra Dornei. Grupul financiar BRK a cedat jumătate din compania-mamă a dezvoltatoruluiÎn primele opt luni din acest an, stocurile Chinei au fost majorate cu 1,11 milioane bpd, cu aproximativ 300,000 bpd mai mult decât în perioada similară din 2023 și o accelerare față de nivelul de 800.000 stocat în perioada ianuarie-iulie 2024.
În aprilie, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a ajuns la 92,18 dolari, cel mai ridicat nivel din acest an, iar de atunci a continuat tendința descendentă, ajungând la nivelul scăzut de 75,05 dolari în 5 august. Aceste evoluții au încurajat rafinăriile din China să cumpere mai mult țiței.