CEZ - retragere semnificativă de fonduri din Cogealac și Distribuție Oltenia înaintea vânzării, cu marcarea pierderilor. ANRE vrea să controleze astfel de operațiuni, din rațiuni de "securitate națională"

CEZ - retragere semnificativă de fonduri din Cogealac și Distribuție Oltenia înaintea vânzării, cu marcarea pierderilor. ANRE vrea să controleze astfel de operațiuni, din rațiuni de "securitate națională"
scris 17 oct 2019

Grupul ceh de energie și utilități CEZ, aflat în plin proces de vânzare a activelor din România, reduce aproape la jumătate capitalul social a două dintre firmele prin care operează parcul eolian dobrogean de la Cogealac și Fântânele, cea mai mare facilitate onshore de acest tip din Europa, respectiv cu suma cumulată de peste 1,8 miliarde lei, de la aproape 4 miliarde lei la 2,19 miliarde lei. Și capitalul social al Distribuție Oltenia, operatorul concesionar de profil al CEZ din România, este diminuat, cu peste 82 milioane lei. 

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Operațiunea de reducere a capitalului are ca scop marcarea pierderilor cumulate ale celor două entități juridice, Tomis Team și Ovidiu Development, dar și retragerea de bani din acestea, prin restituiri către acționari. Parcul eolian al CEZ din România are o putere instalată de 600 MW.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, s-a decis reducerea capitalului social al Tomis Team cu 1,027 miliarde lei, de la 2,18 miliarde lei la 1,15 miliarde lei.

Acțiunile Apple, la maximul istoric CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple, la maximul istoric

Din această sumă, aproape 900 milioane lei sunt destinați acoperirii pierderii contabile cumulate a firmei, așa cum era înregistrată la finalul anului trecut. Restul de 130,6 milioane lei vor fi restituiți acționarilor Tomis Team, CEZ a.s. și CEZ Holdings BV.

La Ovidiu Development s-a hotărât reducerea capitalului cu 774,8 milioane lei, de la 1,81 miliarde lei la 1,04 miliarde lei.

Cu 444,8 milioane lei se va acoperi pierderea contabilă cumulată a companiei la 31.12.2018, iar circa 330 milioane lei vor fi încasați de acționarii din grupul CEZ.

Și la Distribuție Oltenia a fost decisă reducerea capitalului, cu 82,25 milioane lei, din care 16,36 milioane lei pentru acoperirea pierderilor, iar circa 65,9 milioane lei pentru restituiri către acționari.  

Italia pregătește o nouă taxă destinată companiilor digitale, pentru bugetul anului 2020 CITEȘTE ȘI Italia pregătește o nouă taxă destinată companiilor digitale, pentru bugetul anului 2020

Pe de altă parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de ordin prin care vrea să le impună tuturor jucătorilor din industria energiei și gazelor raportarea prealabilă obligatorie a unor astfel de operațiuni către ANRE. Mai mult, în unele cazuri, va fi nevoie și de avizul obligatoriu al Autorității pentru realizarea operațiunilor.

Astfel, deținătorii de licențe de producție de energie electică și termică, de furnizare și trading de energie și gaze, de producție de gaze naturale, precum și de operare a piețelor centralizate de energie și gaze, vor avea obligația de a notifica ANRE, cu cel puțin 90 de zile înainte, intenția de a efectua modificări ale statutului juridic, cum ar fi fuziuni/divizări/transformări sau alte operațiuni în urma cărora valoarea capitalului social existent se reduce, într-o tranșă sau pe ansamblu, cu cel puțin 5%. Prin capital social existent se înțelege capitalul social inițial, la data emiterii licenței, sau capitalul social existent la data ultimei modificări, obținut prin creșteri ori scăderi ale capitalului social inițial, realizate ulterior emiterii licenței.

"Efectuarea operațiunilor (...) va conduce, după caz, la modificarea, retragerea sau transferul licenței. Autoritatea competentă va comunica titularului licenței modalitatea prin care va fi soluționată situația creată ca urmare a punerii în aplicare a intenției notificate de titularul licenței", se arată în proiectul de ordin ANRE.

Tranzacție discretă: Controversatul om de afaceri Frank Timiș intră în afaceri cu software. Cumpără acțiuni la o companie din Baia Mare, având numeroase contracte și cu statul CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă: Controversatul om de afaceri Frank Timiș intră în afaceri cu software. Cumpără acțiuni la o companie din Baia Mare, având numeroase contracte și cu statul

Obligațiile vor fi și mai dure în cazul deținătorilor de licențe de transport și distribuție de energie, precum și de transport, distribuție și înmagazinare gaze naturale.

Aceștia ar urma să fie obligați să notifice ANRE intenția efectuării de operațiuni având ca rezultat astfel de reduceri de capital social cu cel puțin 12 luni înainte, iar ulterior să le aducă la cunoștința ANRE printr-o nouă notificare și cu cel puțin 90 de zile înainte de data efectivă la care acestea urmează să aibă loc, potrivit hotărârii organelor de conducere ale titularilor de licențe. Totodată, operațiunile în urma cărora valoarea capitalului existent se reduce cu orice procent se vor realiza numai pe baza avizului obligatoriu al ANRE, emis conform unei proceduri.

"Prezentele modificări și completări au fost inițiate ca urmare a necesității asigurării securității și siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, în contextul în care infrastructura critică din domeniul energiei electrice și gazelor naturale contribuie la realizarea securității energetice naționale, ce reprezintă de fapt o componentă esențială a obiectivului mai larg al securității naționale", își explică ANRE inițiativa legislativă.

Practic, autoritatea vrea, în acest fel, să aibă un cuvânt de spus în procedurile prin care CEZ și Enel intenționează să își vândă activele și operațiunile din România. Anterior, ANRE elaborase un proiect de ordin și mai dur în acest sens.

ANCOM a propus reducerea tarifului maxim la apeluri mobile. Mai multe minute, SMS și date pentru persoane cu dizabilități CITEȘTE ȘI ANCOM a propus reducerea tarifului maxim la apeluri mobile. Mai multe minute, SMS și date pentru persoane cu dizabilități

După cum a relatat Profit.ro, peste 20 de potențiali cumpărători și-au exprimat până în prezent interesul pentru achiziția activelor CEZ din România. Procesul de vânzare se află în etapa preselecției investitorilor.

Unul dintre candidați este compania românească de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, care este interesată de activele de producție de energie regenerabilă ale CEZ, respectiv parcul eolian Cogealac și unitățile hidro deținute de cehi.

De asemenea, Eurohold Bulgaria, cea mai mare companie listată la bursă din țara vecină, prezentă pe piața românească prin intermediul asigurătorului Euroins, este interesată de preluarea activelor CEZ din România. Ar fi a doua tranzacție a bulgarilor în sectorul energiei, după acordul din vară pentru preluarea subsidiarelor CEZ din Bulgaria, în schimbul a 335 de milioane de euro.

Luna trecută, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.

Allen&Overy, Clifford Chance și Linklaters au primit mandate într-o tranzacție în domeniul energetic evaluată la 2,3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Allen&Overy, Clifford Chance și Linklaters au primit mandate într-o tranzacție în domeniul energetic evaluată la 2,3 miliarde euro

Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Profitul net al grupului CEZ în România a scăzut cu peste 46% în primul semestru din 2019, la 481 milioane coroane (circa 19 milioane euro), veniturile operaționale crescând în schimb cu 24%, la 8,13 miliarde coroane (peste 315 milioane euro).

Divizia românească de producție de energie a CEZ a obținut venituri superioare comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției, grație în primul rând condițiilor meteo favorabile. Majorarea producției de energie a dus și la o alocare superioară de certificate verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
vanzare active cez romania
parc eolian cogealac
parc eolian fantanele
grupul cez cez
hidroelectrica active cez