CEO-ul OMV: Investițiile din Marea Neagră nu concurează cu cele din Rusia

CEO-ul OMV: Investițiile din Marea Neagră nu concurează cu cele din Rusia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 apr 2016

Investițiile OMV din Marea Neagră nu concurează cu cele din Rusia, decizia de dezvoltare și exploatare a zăcământului de la Neptun urmând să fie una pur comercială, a declarat marți, în cadrul unei conferințe desfășurate le București, Rainer Seele, CEO-ul OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom.

În opinia șefului OMV, decizia investițională va depinde mai mult de anticipațiile privind prețul gazului natural, în special pe piața autohtonă, și de cadrul fiscal din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Seele, în cazul unei decizii investiționale favorabile, OMV va prefera să vândă gazul din Marea Neagră începând cu 2020 cel mai devreme pe piața din România și ca urmare a costurilor de transport mai reduse.

Decizia finală privind investiția în perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat, în proporții egale, de OMV Petrom și grupul american ExxonMobil, ar putea fi luată în circa doi ani, iar producția pe perimetru ar putea începe la începutul deceniului următor, se arată în raportul preliminar pe 2015 al producătorului român de țiței și gaze.

Înalta Curte reduce cu aproape 69 mil. lei amenda primită de OMV Petrom de la Consiliul Concurenței în 2011 CITEȘTE ȘI Înalta Curte reduce cu aproape 69 mil. lei amenda primită de OMV Petrom de la Consiliul Concurenței în 2011

ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun, operat de compania americană. Cele două companii au anunțat, în februarie 2012, că au făcut o descoperire semnificativă de hidrocarburi în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. 

Piața autohtonă și Bulgaria - posibilele destinații ale gazului din Marea Neagră

“Investițiile din Marea Neagră nu se află în competiție cu investițiile OMV din Rusia. Avem nevoie de amândouă, dacă putem să le efectuăm pe amândouă”, a precizat Rainer Seele.

“Vom avea o dezvoltare a distribuției gazului produs în Marea Neagră. E scump să transporți gaz (din Austria - n.r.) în Bulgaria, de exemplu”, a adăugat acesta, sugerând și câteva rute posibile, printre care o conductă existentă între Giurgiu și Ruse, dar și un proiect de gazoduct care ar traversa Europa Centrală și Est cu destinație finală Austria.

Există temeri, în special în presa română și austriacă, că deciziile OMV de a efectuat un schimb de active cu Gazprom și de a participa la construcția Nord Stream 2 (care ar urma să devină operațional în 2019) ar putea arăta o preferință pentru business-ul companiei din Rusia.

Nici un activ din România nu s-a aflat pe masa negocierilor cu Gazprom

CEO-ul OMV a ținut să precizeze încă o dată că nu intenționează să vândă niciun activ din România și că operațiunile OMV Petrom nu s-au aflat nicio o clipă pe masa negocierilor cu Gazprom. Seele susține că OMV nu intenționează să renunțe nici măcar la centrala producătoare de electricitate de la Brazi, în pofida faptului că în Germania, de exemplu, acest tip de centrale, care ard gaz pentru a produce electricitate, s-au închis ca urmare a concurenței cărbunelui.

Schimbul de active dintre OMV și Gazprom nu vizează România, ci active ale grupului austriac din Marea Nordului și Marea Norvegiei pentru o participație de 25% la un zăcământ de gaze naturale sin Siberia.

Schimbări majore la Petrotel Lukoil: raportează profit pe 2015, revocă CA-ul și trece la administrare dualistă CITEȘTE ȘI Schimbări majore la Petrotel Lukoil: raportează profit pe 2015, revocă CA-ul și trece la administrare dualistă

Seele: Prin intermediul Nord Stream 2 dorim să inversăm fluxul de gaz în Europa Centrală și de Est

Pentru OMV, Nord Stream 2 are numai avantaje. În primul rând este vorba de securizarea furnizării. “În Marea Nordului nu sunt rechini, care să muște din gazoduct”, a afirmat Rainer Seele. În al doilea rând, destinația finală a gazului transportat prin Nord Stream va fi hub-ul din Baumgarten (Austria).

Seele susține că operațiunile OMV Petrom nu vor fi afectate de construcția Nord Stream 2. În opinia CEO-ului OMV, România se află într-o poziție privilegiată, reușind să devină încă din 2015 aproape independentă energetic. În plus, Seele speră ca industria românească să-și revină în viitorul apropiat, ceea ce ar putea stopa procesul de reducere a cererii de gaz din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze
omv
petrom
gazprom
seele