Cel mai mare consumator de energie electrică din țară așteaptă acordul de mediu pentru proiectul noii sale centrale de producție de curent pe gaze, de 470 MW

Cel mai mare consumator de energie electrică din țară așteaptă acordul de mediu pentru proiectul noii sale centrale de producție de curent pe gaze, de 470 MW
scris 21 aug 2024

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator de energie electrică din țară, a ajuns în etapa acordului de mediu cu proiectul său de construire a unei centrale de producție de electricitate în ciclu combinat pe gaze naturale cu putere instalată de circa 470 MW, anunțat în premieră de Profit.ro în urmă cu peste 2 ani și jumătate.

Proiectul este dezvoltat de către Conef SA, firmă afiliată pe care Alro o controlează aproape integral.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania rămâne cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene CITEȘTE ȘI Germania rămâne cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conef a depus în aprilie solicitare de emitere a acordului de mediu, iar la finalul lunii mai, Agenția de Protecție a Mediului Olt a decis ca proiectul să fie supus evaluării impactului asupra mediului, procedură aflată în prezent în desfășurare. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiect a fost aprobat în mai 2023.

Denumirea oficială a proiectului este ″Eficientizarea energetică a alimentării cu energie electrică a Alro SA și asigurarea unei rezerve sigură și continuă pentru reglajul de sistem de către operatorul rețelei electrice al noilor surse de energie regenerabilă în sud-vestul Olteniei, prin instalarea unei centrale cu ciclu combinat de 470 MW în imediata vecinătate a Alro SA″.

VIDEO&FOTO Constructorii chinezi primesc undă verde să lucreze în forță pe întreg lotul la prima și singura autostradă construită de ei în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Constructorii chinezi primesc undă verde să lucreze în forță pe întreg lotul la prima și singura autostradă construită de ei în România

Dezvoltatorul estimează că, odată obținute toate avizele și autorizațiile necesare și după contractarea lucrărilor de construcții-montaj, acestea vor dura peste 5 ani (64 de luni) până la finalizare și punere în funcțiune.

Potrivit documentației proiectului, Alro consumă anual circa 3,2 milioane MWh de energie electrică, ceea ce ar însemna peste 6% din consumul net total al României din 2023 (51,3 milioane MWh, conform Transelectrica).

DOCUMENT Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult - Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, rămase neschimbate din 2007, vor fi majorate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult - Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, rămase neschimbate din 2007, vor fi majorate

″Cu o cerere zilnică de energie primară stabilită la un nivel continuu de putere cuprins între 330 și 350 MW pe o perioadă de 24 de ore în fiecare zi din an, Alro SA Slatina este cel mai mare consumator de energie electrică din România. În prezent, pentru derularea activităților de producție specifice, Alro SA Slatina achiziționează energia electrică de la operatorul sistemului național de transport de energie al României (Transelectrica), de pe diferite piețe de energie electrică, în baza unor contracte cu diferite durate: lunare, trimestriale, anuale.

Costurile majorate impuse pe piața de energie electrică au un impact negativ asupra competitivității Alro SA Slatina, datorate atât fluctuațiilor de prețuri în termenii contractelor de furnizare a energiei electrice, cât și ponderii semnificative a consumului de energie electrică în costurile de producție (circa 40%). De asemenea, cantitățile semnificative de energie electrică necesar a fi asigurate pentru derularea activităților de producție Alro SA Slatina determină pierderi în rețelele de transport ale energiei electrice de circa 2%, reprezentând circa 64.000 MWh/an″, menționează sursa citată, care nu dezvăluie valoarea estimată a investiției.

BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor CITEȘTE ȘI BAROMETRU 1 din 5 tineri consideră că veniturile familiei sunt insuficiente, aproape 80% văd ca problematică șansa la o locuință sau la un loc de muncă de calitate. Sistemul educațional, eșec pe piața muncii sau a afacerilor

Proiectul constă în dezvoltarea unei capacități energetice cu o putere instalată de aproximativ 470 MW, de tip centrală electrică cu turbină de gaz în ciclu combinat (CCTG). pe amplasamentul consumatorului în bandă Alro SA Slatina care să funcționeze inițial pe gaze naturale. Centrala electrică CCTG, care va folosi tehnologiile BAT de producere a energiei electrice la costuri optimizate, va avea posibilitatea utilizării în viitor a unui amestec de gaz natural cu 5% hidrogen, în condițiile actuale tehnologice, atunci când acest amestec gazos va fi disponibil în conducta de transport gestionată de Transgaz.

Energia electrică produsă de centrala electrică CCTG va fi utilizată preponderent pentru consumurile proprii Alro SA Slatina (350 MWe net), cu opțiunea ca surplusul de energie obținut (circa 120 MWe net) să fie livrat în rețeaua de înaltă tensiune existentă în zonă, respectiv în cele două stații electrice de 220 kV și 110 kV existente în apropiere.

Alimentarea cu gaze naturale a noii centrale se va face din noua conductă Ghercești-Jitaru, fiind nevoie de construirea unei stații de reglare-măsurare-predare (SRMP) a gazelor, a unei instalații de utilizare de presiune înaltă și a unei stații de comprimare. 

EXCLUSIV Negocierile cu Bruxelles-ul pentru taxe: Finanțele încearcă să convingă Comisia Europeană că Guvernul poate obține doar printr-o colectare mai bună o parte cât mai mare din veniturile suplimentare. Ajustare mai redusă a deficitului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocierile cu Bruxelles-ul pentru taxe: Finanțele încearcă să convingă Comisia Europeană că Guvernul poate obține doar printr-o colectare mai bună o parte cât mai mare din veniturile suplimentare. Ajustare mai redusă a deficitului

″Implementarea proiectului va contribui în mod direct la reducerea pierderilor din rețelele de transport al energiei electrice și va oferi o sursă sigură și continuă pentru reglajul de sistem al noilor surse de energie regenerabilă din sud-vestul Olteniei, prin intermediul unei legături directe, pe același amplasament, între producția de energie electrică și un consumator în bandă″, scrie în documentație.

Alro avansează și cu un alt proiect energetic, obținând în prima jumătate a anului certificat de urbanism pentru construirea unei centrale fotovoltaice cu putere instalată de peste 1,4 MW, pe structură de tip carport, și a 2 stații de încărcare a mașinilor electrice, pe amplasamentul unei parcări din incinta întreprinderii din Slatina.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro slatina centrală pe gaze
alro slatina consum energie
alro slatina parc fotovoltaic