GRAFICE Prețul gazelor a sărit de 180 de lei/MWh, record al acestui an. România este astăzi exportator net de gaze. Cum s-a ajuns aici

GRAFICE Prețul gazelor a sărit de 180 de lei/MWh, record al acestui an. România este astăzi exportator net de gaze. Cum s-a ajuns aici
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 aug 2024

Prețul mediu al gazelor spot pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a depășit 180 lei/MWh (36,17 euro/MWh), cel mai înalt nivel al anului și record al ultimelor 8 luni, în urma intensificării conflictului ruso-ucrainean, care în ultimele zile a vizat și infrastructura gazieră, conform analizei Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Gazul cu furnizare în ziua de luni s-a tranzacționat pe BRM la un preț mediu zilnic de 180 lei/MWh, o cantitate de 500 MWh fiind comercializată la un preț maxim al zilei de 185 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România pentru mini-vacanță CITEȘTE ȘI Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România pentru mini-vacanță
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Comparativ cu prețul înregistrat în ultima zi a lunii iulie (de 141 lei/MWh), în luna august s-a înregistrat o apreciere a cotațiilor gazelor pe BRM de 27,6%, mare parte din aceasta fiind realizată în ultimele 8 zile, în care prețul a crescut de la 146 lei/MWh la 180 lei/MWh.

Evoluția din România se aliniază celei de pe celelalte piețe europene.

GRAFIC Ministrul Energiei: România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană! CITEȘTE ȘI GRAFIC Ministrul Energiei: România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană!

Astfel, pe cea mai importantă bursă gazieră europeană, cea olandeză TTF, prețul unui MWh de gaze a sărit de 40 de euro/MWh, cu aproximativ 60% peste minimul anului, de 25,5 euro/MWh, înregistrat la începutul lunii aprilie.

Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul s-a apreciat considerabil, gazul cu livrare în ziua de luni fiind tranzacționat la 42,6 euro/MWh, cu 6 euro peste cel comercializat în România.

Ultima dată când prețul gazului cu livrare în ziua următoare a fost mai mare de 180 lei/MWh a fost exact în urmă cu 8 luni, pe 12 decembrie 2023, în plină iarnă.

Tranzacție: Dona preia Divizia VET din cadrul Vetro Solutions și intră pe o nouă nișă CITEȘTE ȘI Tranzacție: Dona preia Divizia VET din cadrul Vetro Solutions și intră pe o nouă nișă

România este luni exportator net de gaze, în țară intrând via Bulgaria (în principal gaz rusesc din TurkStream) 5,6 milioane metri cubi, în timp ce volumul exporturilor este de 8,3 milioane mc (7,4 milioane mc în Ungaria și 0,9 milioane mc în Republica Moldova)

Explicația: Săptămâna trecută a intrat în revizie conducta TAP, care alimentează cu gaz azer sudul Europei, iar luptele s-au intensificat în localitatea de graniță Sudja, oraș rusesc ocupat, se pare, de trupele ucrainene, și punct cheie de interconectare pe traseul gazelor rusești către Europa, ultimul funcțional pe traseul ucrainean.

Diminuarea cantităților de gaze care intră dinspre estul continentului, atât din sud, unde TAP se află în revizie, cât și din nord, unde au loc bătălii în apropierea stației de comprimare Sudja, au condus la o creștere a cererii de gaze autohtone la export.

FOTO Lucrările la una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, cea mai mare centrală de acest tip din UE, avansează accelerat CITEȘTE ȘI FOTO Lucrările la una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, cea mai mare centrală de acest tip din UE, avansează accelerat

În plus, în weekend, forțele ucrainene au atacat o platformă gazieră maritimă rusească din Marea Neagră, nefuncțională și utilizată, potrivit autorităților de la Kiev, exclusiv de armata Rusă, care mutase pe ea personal și echipamente militare.

Ministerul Energiei din Republica Moldova a inițiat procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale de peste Prut, la propunerea operatorului de transport și sistem Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale republica moldova
transnistria gaze gazprom
asalt ucraina rusia
importuri exporturi
pret
brm