FOTO Lucrările la una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, cea mai mare centrală de acest tip din UE, avansează accelerat

FOTO Lucrările la una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, cea mai mare centrală de acest tip din UE, avansează accelerat
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2024

Lucrările în teren la una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic, marea termocentrală pe gaz de la Mintia, o investiție de 1,4 miliarde euro pentru 1.700 MW putere instalată, care va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană, avansează accelerat, termenul de punere în funcțiune fiind 2026, anunță autoritățile.

Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Comisia Europeană are îndoieli: Acordul România-Ungaria-Azerbaidjan-Georgia privind cablul energetic submarin din Marea Neagră nu respectă legislația UE! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană are îndoieli: Acordul România-Ungaria-Azerbaidjan-Georgia privind cablul energetic submarin din Marea Neagră nu respectă legislația UE!
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă)", transmite ministrul de resort.

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a început în iunie demersurile de contractare a materialelor, componentelor și lucrărilor necesare construirii conductei de alimentare a noii centrale de producție de energie pe gaze de 1.700 MW de la Mintia, ridicată de Mass Global Energy Rom a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh, care ar urma să fie pusă în funcțiune în 2026.

Centrala va fi cel mai mare obiectiv industrial și cel mai mare consumator de gaze naturale din România, cu un consum anual de 2,5 miliarde metri cubi.

Capitala a concentrat aproape 28% din activitatea de comerț exterior a României CITEȘTE ȘI Capitala a concentrat aproape 28% din activitatea de comerț exterior a României

Transgaz a demarat licitațiile de contractare pentru conductă imediat după ce a semnat contract de finanțare nerambursabilă europeană din Fondul de Modernizare. Din totalul estimat al investiției, de 60,4 milioane euro, banii de la UE vor reprezenta doar în jur de 11%, respectiv 6,8 milioane euro.

Contractul de construire propriu-zisă a conductei este estimat în intervalul 94,7 – 113,6 milioane lei plus TVA, iar cel de achiziție de materiale tubulare, fitinguri, robinete, skid-uri de măsurare, îmbinări electroizolante, gări godevil și fitinguri speciale – la 182,8 milioane lei plus TVA.

ULTIMA ORĂ Firmele vor putea fi amendate la controale ANAF și pentru facturi anterioare datei de 31 mai care lipsesc din sistemul e-Factură CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Firmele vor putea fi amendate la controale ANAF și pentru facturi anterioare datei de 31 mai care lipsesc din sistemul e-Factură

La ambele licitații, termenul limită de depunere a ofertelor este 9 iulie.

Conducta, declarată proiect de importanță națională, va avea lungimea de 56 de kilometri, pe traseul Hațeg – Băcia – Mintia, și va traversa localitățile Deva, Călan, Hunedoara, Sântămărie-Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți și Vețel.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz mintia
noua centrală mintia
mintia centrală gaze
mass global energy rom