Cât a plătit Guvernul marilor fabrici afectate de scumpirea energiei electrice din cauza exploziei prețurilor certificatelor CO2. Se discută prelungirea ajutorului de stat

Cât a plătit Guvernul marilor fabrici afectate de scumpirea energiei electrice din cauza exploziei prețurilor certificatelor CO2. Se discută prelungirea ajutorului de stat
scris 8 dec 2021

Guvernul a plătit anul acesta de la bugetul de stat subvenții totale de peste 130 milioane euro marilor consumatori industriali de energie electrică afectați de scumpirea electricității din cauza exploziei prețurilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), iar schema de ajutor de stat ar putea fi prelungită și în 2022, existând discuții în acest sens cu Comisia Europeană, a anunțat Ministerul Energiei.

CNAIR anunță că a primit documentație incompletă pentru Autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț CITEȘTE ȘI CNAIR anunță că a primit documentație incompletă pentru Autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț
Urmărește-ne și pe Google News

"Vom trece iarna cu bine. Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea. Așa cum am mai spus, prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a prelungi schema de ajutor de stat prevăzută prin OUG nr. 81/2019 pentru a-i susține în continuare pe energointensivi", a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu.

Luna trecută, prețului certificatului CO2 pe piețele europene a atins un nou maxim istoric, de aproape 73 euro/certificat, crescând de la 50 euro în vară, circa 30 euro în 2019 și sub 10 euro în 2017. Cotațiile au fost amplificate de proiectul de pachet legislativ Fit-for-55 al Comisiei Europene, care vizează accelerarea semnificativă a decarbonării economiei UE.

\ CITEȘTE ȘI "Taxa de solidaritate" ar lovi peste 330 de companii. Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford, Rompetrol, Dedeman și Carrefour sunt în top. Peste 1 miliard euro ar încasa statul, flămând, dintr-un foc. "În timp însă va fi egal cu virtual zero!"

Potrivit sursei citate, suma plătită în anul 2021 sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020 este de 637.623.005,82 lei echivalentul a 131.819.273,08 euro, la cursul mediu de referință pentru anul 2020 de 4,8371 lei/euro. Numărul total al societăților care au beneficiat de ajutorul de stat conform OUG nr. 81/2019 este de 33, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăți cu răspundere limitată și 21 societăți pe acțiuni.

"Numărul societăților cărora li s-a respins cererea de acordare a finanțării este de 3, deoarece nu s-au încadrat în condițiile cumulative impuse de OUG 81/2019 pe perioda de implementare", precizează Ministerul Energiei.

O nouă lovitură: Dacia Spring a depășit Renault Zoe în Franța și este lider absolut pe piața de mașini electrice CITEȘTE ȘI O nouă lovitură: Dacia Spring a depășit Renault Zoe în Franța și este lider absolut pe piața de mașini electrice

Ajutorul de stat se acordă companiilor care activează în producția de aluminiu, extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale, fabricarea altor produse chimice anorganice, producția de plumb, zinc și cositor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură, fabricarea hârtiei și a cartonului, fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase, producția de cupru, fabricarea altor produse chimice organice de bază, filarea fibrelor tip bumbac, fabricarea fibrelor sintetice și artificiale, extracția minereurilor feroase, precum și fabricarea de polietilenă, polipropilenă, clorură de polivinil, policarbonat și pastă mecanică.

După primul trimestru al anului în curs, principalul beneficiar, producătorul de aluminiu Alro, avertiza că, pentru a putea acorda în continuare această subvenție, Guvernul trebuie să implementeze în legislația națională noile reguli ale Comisiei Europene cu privire la măsurile de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
certificate co2
facturi energie