Guvernul estimează în prezent că măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă vor avea un cost bugetar total de circa 4 miliarde de lei, potrivit unor surse apropiate procesului de elaborare a bugetului de stat pe 2022.
Suma reprezintă totalul estimat al decontării de către stat către furnizorii, distribuitorii și transportatorii de energie și gaze a diferențelor dintre prețurile reale din contracte și cele plafonate/reduse aplicate consumatorilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Cele 4 miliarde de lei vor fi incluse în proiectul de buget pe anul viitor, linia bugetară fiind creată anul acesta, au explicat sursele citate.
Ordinul de aprobare a normelor de aplicare a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe 25 noiembrie.
Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze au transmis public în mai multe rânduri că măsurile prevăzute de Legea de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale riscă să ducă industria de profil în blocaj financiar și că se tem că nu li se vor deconta la timp de la bugetul de stat costurile acestor facilități acordate clienților.