Canada a blocat vânzarea de metale rare către China

Canada a blocat vânzarea de metale rare către China
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Canada a blocat pentru prima dată vânzarea de pământuri rare din nordul îndepărtat al ‘Canadei țării unei companii cu sediul în China, lider în acest sector, a declarat marți o sursă guvernamentală, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Guvernul federal nu a exclus să intervină din nou pentru a „restrânge investițiile chineze în sectorul minier canadian”, a declarat pentru AFP un responsabil sub protecția anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre acest subiect, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC își unesc furnizorii, respectiv distribuitorii de energie preluați de la Enel. Statul român a votat ″pentru″, obligațiile de la privatizare se mențin CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC își unesc furnizorii, respectiv distribuitorii de energie preluați de la Enel. Statul român a votat ″pentru″, obligațiile de la privatizare se mențin

În urma falimentului sucursalei sale din Canada, compania australiană Vital Metals plănuia să-și vândă rezervele de minereuri companiei chineze Shenghe Resources, fiind în imposibilitatea de a le procesa.

Dar Jonathan Wilkinson, ministrul resurselor naturale, „a intervenit pentru a facilita încheierea unui acord, astfel încât materialele să poată rămâne în Canada”, a precizat aceeași sursă.

Materialele extrase din mina Nechalacho, din Teritoriile de Nord-Vest, au fost, în consecință, vândute cu trei milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) către Saskatchewan Research Council, care construiește fabrici de procesare.

Metalele rare, o chestiune de securitate națională
Ottawa consideră că metalele rare sunt o chestiune de securitate națională și ele constituie un element determinant al strategiei sale de decarbonizare.

Guvernul condus de Justin Trudeau a pus astfel în aplicare restricții la investiții și exporturi, vizând în principal China, care domină în mare măsură sectorul.

Pentru a accelera mineritul local și a construi noi fabrici de baterii au fost alocate miliarde de dolari în stimulente guvernamentale.

Pământurile rare și alte minereuri strategice precum litiul, cadmiul, nichelul și cobaltul sunt componente esențiale ale bateriilor de vehicule electrice, turbinelor eoliene și ale altor așa-numite tehnologii verzi.

Canada „ia măsuri pentru a dezvolta sectoare naționale sigure pentru minereurile esențiale în vederea reducerii dependenței acesteia de țările străine”, a subliniat biroul ministrului Wilkinson într-un comunicat.

„Când este vorba de finanțarea companiilor miniere care operează în Canada, răspunsul nu poate fi pur și simplu o investiție din partea întreprinderilor de stat chineze”, a adăugat ministerul.

În 2022, ministrul industriei François-Philippe Champagne a cerut ca trei întreprinderi chineze să-și vândă acțiunile la companii canadiene de minereuri critice, după ce a înăsprit reglementările în acest domeniu.

Luna trecută, Statele Unite au anunțat o creștere semnificativă a taxelor vamale aplicate pentru echivalentul a 18 miliarde de dolari unor produse chinezești, inclusiv minerale rare.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
china
metale rare