Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat câteva argumente pentru care se opune ca E-ON Furnizare să fie achiziționată de compania MVM din Ungaria și a precizat că legăturile dintre acestea companie și Federația Rusă sunt evidente, din date deschise. Compania MVM ar fi menționat că ar dori să vândă acțiunile pe care le va achiziționa către entități terțe din afara Uniunii Europene. Burduja a adăugat că aceste rezerve vor fi discutate în Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe.
De ce este important: Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Group intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România, anunțând, că, în urma unei analize riguroase, a identificat inclusiv legături cu Rusia.
Sebastian Burduja a fost întrebat, într-o emisiune la Digi24, de ce s-a opus în mod public unui anunț al unei companiei maghiare MVM de preluare a E-ON.
”Compania maghiară MVM a bătut palma la nivel preliminar, tranzacția nu este finală până când Guvernul României, statul român nu o aprobă, eventual, cu E-On Furnizare și specific Furnizare pentru că nu include o parte de rețele, de infrastructură critică. Este, dacă vreți, o companie care cumpără energie electrică, gaze și ne trimite factura acasă. Și din asta face o marjă de profit”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit News.ro.
El a precizat că a ridicat mai multe semne de întrebare în legătură cu această posibilă tranzacție.
”În primul rând, legăturile companiei MVM cu Federația Rusă, ele sunt evidente din date deschise. Cumpără, de exemplu, de la Gazprom gaz, are legături pe zona nucleară cu Federația Rusă. Valoarea tranzacției a fost vehiculată la peste 200 de milioane de euro când o furnizare de două ori mai mică în România, anul trecut, s-a vândut cu 15 milioane de euro. Deci puteți să puneți dublu, triplu, dar nu se ajunge la de 10 – 12 ori mai mult. De asemenea, faptul că în contractul pe care noi l-am analizat între MVM și E-ON Furnizare compania maghiară își rezerva dreptul să vândă la rândul ei acțiunile pe care le preia unor entități terțe, inclusiv din afara Uniunii Europene”, a explicat Sebastian Burduja.
CITEȘTE ȘI Guvernul Italiei și-a dat acordul ca Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, să preia Mediobanca. Suma oferităMinistrul a adăugat că E-ON Furnizare are o bază de date de peste trei milioane de clienți și nu s-au prezentat garanții din partea companiei maghiare privind protecția datelor și faptul că nu vor exploata în vreun fel analiza profilului de consum din fiecare gospodărie.
”Toate aceste sunt rezerve care vor fi discutate în Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe, instrument care există și în Ungaria, și în Austria și Spania, și care în trecut în România a refuzat tranzacții, iar în Spania, exact aceeași comisie a refuzat o tranzacție de achiziție din partea unei companii maghiare din același grup ca MVM a unei companii feroviare. Există precedent”, a mai afirmat Sebastian Burduja.
MVM este controlată de guvernul Viktor Orban.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou tren Alstom ajunge în România. Imagini din cabina primului trenE.ON Energie România deservește milioane de clienți români cu energie electrică și gaze, cu o cotă de piață care se apropie de 50%, a spus el.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaze rusești în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepție rusească în Ungaria, care este în curs de extindere sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.
Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la E.ON Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuși să plătească concurenții, printre care și două companii energetice românești deținute de stat.
Burduja a declarat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării E,=.ON Energie de către MVM. Valoarea tranzacției va fi analizată … și implicațiile potențiale pe piața energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională”.
„Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a declarat Burduja, adăugând că România vrea să își exploateze propriile resurse de gaze naturale și să cumpere livrări suplimentare pe piața spot.
În decembrie, premierul Viktor Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există „probleme nerezolvate” care mai trebuie rezolvate. „Premierul român a ridicat aceste probleme și a cerut … să înființăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea și a face totul transparent”, a declarat Orbán, lăsând fără răspuns alte întrebări privind implicarea Rusiei în afacere.
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat în 16 decembrie că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nou anunț despre Aeroportul București-Sud după o perioadă de tăcere. Unde s-a ajuns și când va fi gataConform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.
Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.