Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlată de grupul american de asset management Carlyle, singurul concesionar de perimetre de gaze naturale din Marea Neagră care a luat până în prezent decizia finală de a investi în offshore-ul românesc, își menține obiectivul de a demara anul viitor producția de gaze pe concesiunea Midia, în pofida problemelor cauzate de pandemia de COVID-19, iar lucrările la proiect avansează pe premisa că prevederile "ostile" investițiilor din Legea offshore vor fi modificate de autoritățile de la București.
"Stadiul de realizare a proiectului este în prezent la 33% și considerăm în continuare că obiectivul de a demara producția de gaze în 2021 este fezabil", a declarat, pentru S&P Global Platts, directorul general al BSOG, Mark Beacom.
CITEȘTE ȘI Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedentEl a arătat că, în al doilea trimestru din 2020, compania a finalizat o etapă importantă a proiectului, respectiv transportul a 147 de kilometri de țeavă din Grecia până la șantierul BSOG din Agigea.
"Am realizat acest lucru pe perioada stării de urgență respectând integral restricțiile impuse în contextul pandemiei COVID-19", a precizat Beacom.
Proiectul Midia prevede că gazele extrase de platforma offshore Ana vor ajunge la o instalație de tratare a gazelor situată pe țărm, cu o capacitate de 1 miliard de metri cubi pe an (reprezentând cam 10% din consumul anual al României), printr-o conductă în lungime de 126 de kilometri.
Potrivit lui Beacom, procesul de asamblare a platformei de foraj Ana, desfășurat pe șantierul de la Agigea, a ajuns la jumătate, iar BSOG speră să demareze curând montarea conductei.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei. Costurile sunt în scădere după decizia BNR"Pornind de la premisa că nu vor exista întreruperi cauzate de chestiuni legate de COVID-19, am putea începe să instalăm conducta offshore la finalul verii. Instalarea conductei de la țărm la platforma Ana ar trebui să dureze două luni", a precizat șeful companiei, adăugând că în prezent se lucrează la reactivarea vasului special echipat cu care se va monta conducta.
Mark Beacom a reiterat declarații făcute inițial în februarie pentru Profit.ro, potrivit cărora decizia finală de investiție în proiectul Midia a fost luată de BSOG în ideea că prevederile ostile investițiilor din Legea offshore vor fi modificate de către autorități, el neexcluzând atunci nici posibilitatea declanșării unei acțiuni juridice împotriva statului român. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus în mai multe rânduri că pentru asta este nevoie de consens politic în Parlament, care cel mai probabil nu va fi obținut până după alegeri.
"Insistăm în continuare că revocarea măsurilor ostile, cum ar fi impozitul pe veniturile suplimentare și obligația de vânzare pe piețele centralizate, care au fost impuse în noiembrie 2018, este esențială pentru a se încerca recâștigarea încrederii investitorilor în dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră. Vedem ceva demersuri întreprinse de Guvern pentru a rezolva aceste probleme, însă fără deplina cooperare a tuturor partidelor politice, România va pierde această oportunitate extraordinară, însă limitată în timp. Proiectul nostru merge înainte pe premisa că aceste măsuri vor fi rezolvate", a conchis Mark Beacom.
CITEȘTE ȘI ANOFM a atras peste 294 de milioane de euro, bani europeni, pentru susținerea șomajului tehnicLa finalul lunii aprilie, BSOG a fost nevoită să tragă de mânecă instituțiile statului și să le amintească că și-au asumat niște obligații și deadline-uri de reglementare în baza Legii offshore, anume că este nevoie de un ordin de ministru pentru stabilirea modalităților de plată a compensațiilor și despăgubirilor cuvenite primăriilor pentru terenurile din proprietatea acestora de care companiile petroliere cu concesiuni offshore au nevoie pentru derularea lucrărilor. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a publicat proiectul acestui ordin doar în ultima parte a lunii iunie.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.
BSOG și Transgaz au semnat în august anul trecut ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producției provenite din perimetrul Midia în Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor. Proiectul Transgaz 'Extindere SNT Vadu-T1' constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta țărmul Mării Negre cu Sistemul Național de Transport - conducta T1 pe direcția Țărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac – Grădina, termenul estimat de finalizare fiind anul 2021.