Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri

Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri
scris 7 aug 2020

O cincime din rezervele de petrol și gaze deținute de Exxon Mobil la nivel global ar putea deveni neexploatabile comercial și, prin urmare, nu se vor mai califica drept rezerve dovedite, dacă actualele prețuri scăzute se vor menține până la finalul anului, a precizat gigantul american într-un raport, fără a preciza zăcămintele afectate.

De ce este important: Exxon este operatorul celui mai mare zăcământ de gaze descoperit în Marea Neagră, Neptun Deep, cu rezerve estimate între 240 și 480 milioane barili echivalent petrol (bep). În urma majorării fiscalității prin modificarea legii offshore, care a afectat profitabilitatea zăcământului și a pus sub semnul întrebării exploatarea comercială a acestuia, Exxon și-a anunțat intenția de a-și vinde participația de 50% deținută în proiect.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă prețurile scăzute persistă pentru restul anului, „unele cantități de petrol, șisturi bituminoase și gaze naturale nu se vor califica ca rezerve dovedite la sfârșitul anului 2020”, susține compania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gazele din Marea Neagră riscă să rămână îngropate. Exxon și-a înjumătățit investițiile, inclusiv în zăcămintele cu rezerve mult mai ridicate decât cele din Neptun Deep CITEȘTE ȘI Gazele din Marea Neagră riscă să rămână îngropate. Exxon și-a înjumătățit investițiile, inclusiv în zăcămintele cu rezerve mult mai ridicate decât cele din Neptun Deep

O reducere cu 20% a rezervelor dovedite ale Exxon ar echivala cu o diminuare a acestora cu 4,5 miliarde de barili echivalent petrol, cantitate suficientă alimentării tuturor rafinăriilor din Golful Mexicului timp de 18 luni, susține Bloomberg.

De altfel, Exxon nu a așteptat sfârșitul anului și a anunțat că, în urma reducerii cu 10 miliarde a cheltuielilor de capital anunțată recent, deja a redus nivelul rezervelor dovedite cu 1 miliard barili, fără a preciza zăcămintele unde a fost efectuată acestă reducere, ci doar că majoritatea acestora sunt zăcăminte de șisturi bituminoase.

Singurul zăcământ dat ca exemplu de Exxon ca fiind subiectul unei revizuiri de rezerve este cel de nisip bituminos Kearl, din Alberta (Canada), operat de Imperial Oil, companie în care Exxon deține o particpație de 70%.

Și Chevron a anunțat miercuri că-și va revizui rezervele cu aproximativ 10%, în principal cele din Bazinul Permian și din Australia.

Royal Dutch Shell Plc, BP Plc și Total SE și-au scos din contabilitate rezerve de miliarde de dolari în ultimele săptămâni, ca urmare a reducerii cererii și prețurilor petrolului, rezultat al măsurilor de carantinare a economiilor și populației luate de guverne, care au făcut neprofitabile unele zăcăminte.

Exxon era singura companie care nu anunțase, până în această săptămână, revizuiri ale rezervelor.

Ultima revizuire semnificativă a rezervelor Exxon a fost realizată în 2016, când a eliminat din contabilitate o parte din activele sale de nisipuri bituminoase din Canada.

Recent, CEO-ul OMV Petrom, partenerul Exxon proiectul Neptun Deep, Christina Verchere a declarat într-un interviu acordat Agerpres că, deși compania pe care o conduce face toate eforturile pentru ca acest proiect să fie dezvoltat, “decizia finală de investiție depinde de mai multe premise-cheie, inclusiv Legea offshore, unde nu vedem progrese. Orice întârziere erodează fundamentele economice ale proiectului”.

Profit.ro a semnalat că prăbușirea prețului petrolului și incertitudinile create de criza coronavirusului pun în pericol cel mai ambițios program de înstrăinare de active din sectorul petrolier, cel al Exxon Mobil, care a amânat pe termen nedefinit procesul de vânzare a participațiilor din Marea Nordului, de pe urma cărora spera să încaseze aproximativ 2 miliarde de dolari. Compania americană ar putea aplica același tratament și participației pe care o deține, alături de OMV Petrom în Neptun Deep, cu atât mai mult cu cât Guvernul nu arată nicio intenție de modificare a Legii offshore, așa cum a promis în repetate rânduri ministrul Economiei, Virgil Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
active
rezerve
exxon
neptun deep
omv petrom