Marea Neagră ar putea deveni prima dintre marile piețe emergente de energie eoliană care urmează a se alătura piețelor importante din Europa, Asia și SUA, potrivit calculelor International Finace Corporation (IFC) și ale Băncii Mondiale, care au identificat în regiune un potențial de 500 de GW. Iar companiile autohtone par a ști acest lucru, Hidroelectrica și Romgaz având în strategiile lor de dezvoltare investiții importante în acest domeniu.
“Marea Neagră are un potențial imens recunoscut de energie eoliană, însă recent am purtat niște conversații foarte încurajatoare cu unii reprezentanți ai guvernelor din regiune despre dezvoltarea sectorului”, a afirmat, pentru Recharge, Sean Whittaker, care coordonează Programul IFC Offshore Development Wind.
“În Bulgaria, România, Turcia și Ucraina există o cerere considerabilă, o intensitate a vântului bună, clustere industriale importante, iar accesul la mare este favorabil. În plus, există și un istoric al exploatărilor de hidrocarburi offshore (în special în România - n.r.), ceea ce oferă regiunii experiență în operațiunile maritime”, susține oficialul IFC.
CITEȘTE ȘI Surpriză - Proprietarul parcului eolian Dorobanțu analizează vânzarea activelor din România„(Producția eoliană din - n.r.) Marea Neagră ar putea avansa mai rapid decât credem noi”, a adăugat Sean Whittaker.
La nivel global IFC și BM au identificat un potențial suplimentar de producție de energie eoliană de 15 TW, pe lângă Marea Neagră, pe listă mai numărându-se Marea Caspică (un potențial de 700 GW) și Polonia (116 GW).
Hidroelectrica a anunțat recent că ia în calcul realizarea de capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene off-shore cu o putere instalată totală cuprinsa între 300 MW și 500 MW, în funcție de rezultatul studiilor de fezabilitate.
Proiectul are o valoare estimată de circa 2,88 miliarde lei (la o putere instalată de 300 MW), cu o energie de medie anuală de aproximativ 998,64 GWh/an, considerându-se un factor de capacitate mediu de 38%. Termenul estimat de punere în funcțiune este anul 2026.
Proiectul eolian off-shore al Hidroelectrica va demara în baza rezultatelor unui studiu privind potențialul de producție de energie eoliană prin intermediul dezvoltării unor parcuri de profil instalate în sectorul românesc al Mării Negre, în condițiile în care până în prezent nu a fost analizată această oportunitate la nivel național. Studiile de fezabilitate pe care îl va demara compania pentru analizarea indicatorilor acestui proiect va avea în vedere o finanțare europeană nerambursabilă de circa 50%, sau vor fi utilizate diverse scheme de susținere specifice investițiilor în energie verde.
O altă companie importantă din România care vizează construirea de parcuri eoliene offshore este Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu peste 70% din acțiuni.
Romgaz a anunțat că ia în calcul extinderea afacerilor pe segmentul producției de energie regenerabilă, inclusiv a celei eoliene offshore pe fondul înăspririi legislației UE de combatere a schimbărilor climatice, care a dus la creșterea costurilor emisiilor CO2 pentru producătorii de energie convențională precum Romgaz.