Prevederea din recenta ordonanță de urgență de corectare a OUG nr. 114/2018, potrivit căreia Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este obligată ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din fosta suprataxă de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie, ar putea încălca legislația de funcționare a Autorității, avertizează Consiliul Legislativ.
"Sumele rămase necheltuite din bugetul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei constituit în anul 2019, în baza prevederilor art. 2 alin. (31) și (32) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare (prin care s-a instituit suprataxa de 2% aplicată în 2019 - n.r.), se transferă până la data de 31 martie 2020 Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri", prevede OUG nr. 1/2020, adoptată recent de Guvernul Orban și publicată joi în Monitorul Oficial.
Potrivit Consiliului Legislativ, prevederea este susceptibilă să încalce legislația de funcționare a ANRE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"(…) sugerăm să se analizeze propunerea de transferare, către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a sumelor necheltuite din bugetul ANRE pe anul 2019, în contextul în care ANRE este autoritate administrative autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii și, conform legii, excedentele înregistrate la finalul fiecărui exercițiu financiar se reportează pe anul financiar viitor, urmând să rămână la dispoziția ANRE", arată Consiliul Legislativ în avizul său asupra proiectului legii de aprobare a OUG nr. 1/2019, care a eliminat suprataxa de 2%.
Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din suprataxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", declara, luna trecută, președintele instituției, Dumitru Chiriță.
După cum a relatat Profit.ro, potrivit unui document parlamentar, Comisia Europeană ar fi atras anterior atenția că prevederile din OUG nr. 114/2018 privind suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie și gaze "încalcă în mod grav obligațiile impuse prin Pachetul 3 Energie și a solicitat abrogarea urgentă a acestora". Era vorba de încălcarea independenței autorității de reglementare prin legiferarea de către Guvern a nivelului principalei surse de finanțare a ANRE, nu de cuantumul în sine al taxei, majorată de 20 de ori prin OUG 114, de la nivelul anterior de 0,1%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Recuperatorii lansează prin SMS ofertă de Crăciun: plătește jumătate până de Revelion!Ministrul Energiei și Economiei, Virgil Popescu, are planuri cu banii care ar urma să fie transferați de la ANRE la ministerul său.”Am propus Guvernului ca cu acești bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficiență energetică și să îi putem folosi și pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, vom defini consumatorul vulnerabil și schema de finanțare a acestuia”, a spus Popescu, tot în decembrie 2019.
Planurile sunt, de altfel, identice cu cele anunțate de fostul Guvern la adoptarea OUG nr. 114/2018, singura diferență fiind că, acum, se dorește transferarea încasărilor de la ANRE la bugetul de stat. În decembrie 2018, la conferința de presă de după adoptarea de către Guvern a OUG nr. 114/2018, fostul consilier de stat Darius Vâlcov declara că taxa ANRE de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie va fi folosită pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze. "Dacă planurile Guvernului și ale coaliției de guvernare vor fi duse la bun sfârșit, această taxă de 2% va fi folosită în viitor pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", spunea Vâlcov, lucru care nu s-a întâmplat.
Ulterior, în aprilie anul trecut, a apărut o propunere parlamentară privind direcționarea excedentului ANRE către finanțarea construirii de rețele de distribuție de gaze naturale în acele regiuni ale țării în care acestea nu există în prezent, existând în schimb cerere pentru acestea. După aceea, în mai 2019, ANRE a propus Guvernului ca excedentul bugetar generat la nivelul Autorității de introducerea suprataxei de 2% să fie folosit pentru finanțarea de proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice, domeniu în care România se află sub procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI Dan Șucu, la un pas să înceapă construcția celui de-al doilea său cartier rezidențial cu sute de apartamenteOUG nr. 1/2020 mai prevede că "Finanțarea programelor de eficiență energetică se asigură anual, din bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, din sume constituite în bugetul propriu și/sau prin atragerea unor fonduri terțe, precum și a unei contribuții de la titularii de licențe în domeniul energiei și al gazelor naturale în cazul derulării unor proiecte comune", precum și că, "până la 31 decembrie 2020, Guvernul României reglementează, la inițiativa ministerului de resort, statutul și regimul juridic al consumatorului vulnerabil, precum și modalitatea de finanțare a acestuia".
Eliminarea suprataxei de 2% încasată de ANRE era prevăzută și în proiectul de lege de modificare a OUG 114 pe care Executivul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament, proiect care însă nu a putut fi promulgat de președintele Iohannis și, deci, nu a intrat în vigoare, din cauza faptului că a fost contestat de PSD la Curtea Constituțională, atât pe fond, cât și pe formă.
Dat fiind că, urmare a demersului PSD, Guvernul Orban nu a reușit să elimine suprataxa de 2% din legislația primară până la finalul anului trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și-a elaborat și adoptat bugetul propriu pe 2020 pe baza ipotezei menținerii suprataxei de 2%. Acum, după eliminarea acesteia din legislația primară, ANRE va fi nevoită să își rectifice bugetul.